X 
Cutremure stiri: 502

„Gazprom” a acționat în judecată „Moldovagaz” privind recuperarea a peste 830 de milioane de dolari

15 mai. 2015,, 16:15   Economie
6506 7
«Газпром» подал иск в суд о взыскании с «Молдовагаз» более $830 млн.
Foto: deita.ru
Concernul rus „Gazprom” a depus o nouă cerere în instanța de judecată împotriva SA „Moldovagaz” prin care cere încasarea datoriei pentru gazele naturale livrate în anul 2012 în mărime de 830,76 de milioane de dolari SUA, informează NOI.md.

Potrivit raportului trimestrial al concernului rus, în luna februarie 2015, „Gazprom” s-a adresat Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei cu cererea de încasare de la „Moldovagaz" a datoriei pentru gazul livrat în anul 2012 în sumă totală de 830 milioane 767,5 mii de dolari. Data audierilor de judecată pe acest caz încă nu a fost stabilită.

De menționat că, pînă în prezent, „Gazprom” a depus și a cîștigat peste 10 cereri privind încasarea datoriilor istorice de la „Moldovagaz” în sumă totală de peste 3 miliarde de dolari. Din suma datoriilor, regiunii transnistrene îi revin 95%, iar Chișinăului – doar 5%.

Ultima dată instanța a dat cîștig de cauză concernului rus în litigiul cu „Moldovagaz” în toamna anului trecut. Astfel, pe 31 octombrie 2014, instanța de judecată a satisfăcut cererea „Gazprom”-ului privind încasarea datoriilor istorice în mărime de 743,76 milioane de dolari de la SA „Moldovagaz” pentru gazele naturale consumate în anul 2011.

SA „Moldovagaz” declară că aceste datorii s-au acumulat din cauza unor situații de forță majoră, și anume, a imposibilității de a influența asupra companiei „Tiraspoltransgaz”, care activează pe teritoriul regiunii transnistrene.

„Gazprom” își motivează acțiunile prin aceea că organele de control vamal și valutar din Rusia cer întreprinderea măsurilor juridice pentru respectarea termenelor de repatriere a mijloacelor financiare.

Pînă în prezent, „Gazprom” nu a întreprins nicio măsură în vederea executării deciziilor Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei privind încasarea datoriilor istorice de la „Moldovagaz”. Potrivit unor date, datoria regiunii transnistrene pentru consumul de gaze naturale rusești depășește 5 miliarde de dolari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав