Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Alegeri prezidențiale în Polonia: Candidatul opoziției conservatoare, în frunte după primul tur

11 mai. 2015,, 13:30   Externe
2450 0

Foto: ruvr.ru

Candidatul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS, opoziție), Andrzej Duda, a cîștigat primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică în Polonia, potrivit unui sondaj de opinie efectuat la ieșirea de la urne și ale cărui rezultate au fost date publicității după închiderea secțiilor de votare la ora 19,00 GMT, transmite AFP.

Andrzej Duda a obținut 34,8% din voturile exprimate și se va confrunta în al doilea tur, prevăzut pentru 24 mai, cu președintele în exercițiu Bronislaw Komorowski, care a întrunit 32,2% din sufragii, conform sondajului realizat pentru televiziunea publică poloneză.

Pe locul al treilea s-a situat rockerul Pawel Kukiz, un candidat independent de 51 de ani și numit 'copilul teribil al scrutinului', care a obținut 20,3% din voturi, un rezultat care a întrecut orice așteptare, după cum notează agenția citată.

După anunțarea acestor rezultate, Komorowski (62 de ani) a calificat scorul pe care l-a obținut ca fiind 'un serios avertisment' adresat 'taberei puterii' și a anunțat că va prezenta începînd de luni propuneri care să vină în întîmpinarea 'celor dezamăgiți care așteaptă schimbări mai rapide, o modernizare mai rapidă a țării'.

Andrzej Duda (42 de ani), candidatul partidului Lege și Justiție(PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a fost întîmpinat de susținătorii săi, după anunțarea acestor rezultate, cu sloganul 'Vom cîștiga', cei adunați la cartierul său general scandîndu-i de mai multe ori numele.

El a declarat că obiectivul său este 'înnoirea' Poloniei în mai multe domenii, precum sănătate, economie, educație, subliniind că pentru a atinge acest obiectiv este nevoie mai întîi de o schimbare la președinție, făcînd în același timp apel la unitate națională în favoarea candidaturii sale.

Rezultatul candidatului opoziției conservatoare a creat surpriză, în condițiile în care sondajele de opinie realizate înaintea scrutinului îl prezentau pe președintele în exercițiu Bronislaw Komorowski, apropiat partidului aflat la putere Platforma Civică (PO, centru-dreapta), ca învingătorul primului tur. Komorowski era creditat, potrivit ultimelor sondaje, cu 35%-40% din voturi, în timp ce Andrzej Duda, jurist și deputat în Parlamentul European, cu numai 27—29% din intențiile de vot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?