X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Voronin: Astăzi punem o bombă sub fundamentul statalității Republicii Moldova

7 mai. 2015,, 11:40   Politică
10923 13

Foto: noi.md

Proiectul de lege cu privire la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova a stîrnit discuții contradictorii în Parlament. În timp ce comuniștii au insistat ca acesta să fie dezbătut astăzi, argumentînd că există amenințări reale la adresa statalității republicii, liberalii au cerut ca proiectul să fie „amînat pentru anul 3015”, notează NOI.md.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a menționat că examinarea acestei inițiative este mai necesară ca oricînd, pe fondul tensionării situației în regiune, dar și în urma declarațiilor politice făcute de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Potrivit lui Voronin, pe marginea acestui subiect trebuie inițiat un referendum.

„Dacă Parlamentul nu înțelege seriozitatea acestei probleme, înseamnă că noi, ca stat, nu vom ajunge nici în 2017, nu că în 3015. Trebuie să conștientizați că numai prin statutul de neutralitate putem să ne construim țara independentă, să ne dezvoltăm de sine stătător. Dacă nu adoptăm acest proiect, vom pierde Transnistria și independența țării definitiv. Nu înțelegem de ce acum ne conducem după interese de partid, interesele zilei de azi, și nu de cele de perspectivă. Astăzi punem o bombă extrem de periculoasă sub fundamentul statalității Republicii Moldova, dacă nu soluționăm această problemă”, a declarat Voronin.

„Propun că acest proiect să fi amînat și e de dorit pentru anul 3015”, a spus ironic, la rîndul său, liderul PL, Mihai Ghimpu.

De cealaltă parte, președintele PLDM, Vlad Filat, i-a îndemnat pe deputați să dea dovadă de seriozitate în examinarea acestei probleme.

„Trebuie să recunoaștem că acest statut nu există în realitate, și nu din cauza că nu există reglementările necesare, dar din cauza acestei prezențe ilegale pe teritoriul suveran al Republicii Moldova a militarilor și armamentului Federației Ruse. E nevoie de o discuție mult mai largă la acest subiect, nu doar de implicarea unui partid parlamentar”, a spus Filat.

În cele din urmă, deputații au decis ca examinarea proiectului privind statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova să fie amînată pentru săptămîna viitoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?