X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Inspecția Muncii: Este imposibil să ascunzi un accident cu sfîrșit letal

28 apr. 2015,, 11:30   Societate
3532 1
Инспекция труда: Скрыть несчастный случай со смертельным исходом невозможно
Foto: amac.md
Principalul factor limitativ pentru protecția muncii la locul de muncă, potrivit specialiștilor Inspectoratului de Stat al Muncii, îl reprezintă pierderile semnificative ale întreprinderilor în cazul admiterii unor accidente de muncă. Astfel, în baza articolului 18 din Legea securității și sănătății în muncă, angajatorul este obligat să-i achite persoanei care a avut de suferit sau familiei decedatului la locul de muncă o indemnizație unică. Pentru fiecare procent de pierdere a capacității de muncă se achită un salariu mediu lunar pe economie, informează NOI.md.

„De exemplu, în rezultatul unui accident de muncă omul a devenit invalid, pierzînd 50% din capacitatea de muncă. Salariul mediu lunar constituie 4200 de lei. Înmulțim și obținem suma de 210 mii de lei. Și aceasta este doar indemnizația unică, în afară de alte plăți și pierderi. În cazul în care omul a murit la locul de muncă în urma unui accident, familia lui urmează să primească un salariu mediu anual pentru fiecare an pînă la vîrsta de 62 de ani, dar nu mai puțin de 10 salarii medii anuale, ceea ce constituie 504 mii de lei”, a menționat pentru NOI.md șeful Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stavilă.

Potrivit funcționarului, în Moldova sînt puține cazuri de tăinuire a accidentelor la locul de muncă. „De fapt, este imposibil de ascuns accidentele letale la locul de muncă, iar cele soldate cu traumatisme severe – aproape imposibil. Instituțiile medicale sînt obligate să anunțe organele de drept, iar dacă se stabilește că traumatismele au fost obținute la locul de muncă, atunci ei trebuie să ne informeze și pe noi”, a subliniat Dumitru Stavilă.

Potrivit datelor statistice, în perioada 2002-2007, în Moldova au fost înregistrate anual în medie 530-660 de accidente de muncă. Începînd cu anul 2007, numărul accidentelor de muncă înregistrate este în scădere și constituie circa 500 de cazuri anual. Cel mai mic indice în acest sens a fost de 425 de accidente la locul de muncă. Din numărul total al accidentelor la locul de muncă circa 8% sînt letale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?