Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Inspectoratul de Stat al Muncii nu are temei legal pentru a preveni accidentele de muncă

30 sep. 2014,, 14:05   Societate
5170 0
Foto: amac.md
„Inspecția de Stat a Muncii nu poate efectua profilaxia (a se citi „preveni” – n.a.) accidentelor de muncă în mod legal”, a declarat pentru NOI.md inspectorul principal de stat, Dumitru Stavilă.

Interlocutorul a recunoscut că este la curent cu informațiile privind încălcarea gravă a normelor de protecție a muncii la una dintre șantierele din Chișinău, vehiculate în presă.

„I-am solicitat uneia dintre subdiviziuni ale noastre din capitală să viziteze obiectul, dar vreau să vă previn din start că pătrunderea pe teritoriul acestui obiect va fi în afara legislației în vigoare. Potrivit legislației, toate verificările trebuie planificate din timp, cu notificarea prealabilă a obiectului inspectat. Excepție poate fi doar existența unor plîngeri în privința nerespectării normelor de protecție a muncii, depășirea unui anumit prag al indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă sau cazul unui accident mortal”, a precizat funcționarul.

„Aprobînd legea în cauză, guvernul și parlamentul țării au avut ca scop lichidarea cazurilor de corupere în cadrul diverselor verificări. Și acum noi sîntem legați de mîini și de picioare. Recunosc că eu nu am întîlnit asemenea restricții în practica mondială. Mai mult, aceste prevederi ale legii noastre contravin unui șir de convenții ale Organizației Internaționale a Muncii, care deja a atenționat conducerea Moldovei asupra acestui fapt”, a comunicat Stavilă.

Expertul a precizat că pînă la 26 septembrie au fost fixate 20 de accidente mortale – cu 2 mai multe decît în anul 2013, iar numărul de accidente cu urmări grave a scăzut cu 12 față de anul precedent.

„Totodată, la întreprinderile care au sindicate numărul de accidente de muncă în urma încălcării legislației este 60-70 la sută mai mic. Spre deosebire de Inspectoratul de Stat al Muncii, noi avem posibilitatea nu doar să efectuăm diverse verificări, ci și să desfășurăm o activitate de profilaxie, de prevenire a accidentelor cu angajații și patronii întreprinderilor. În același timp, în contractele colective asigurarea securității și protecției muncii a lucrătorilor este discutată cu participarea sindicatelor”, a specificat șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Andrei Adam.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?