Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Consiliul Economic de pe lîngă premier a anunțat cînd vor fi anulate ștampilele pentru companii

17 mar. 2015,, 12:30   Societate
3485 0
Экономический совет при премьере рассказал, когда отменят печати для компаний
Foto: news.sevas.com
Proiectul modificărilor la cadrul legislativ, orientate spre anularea obligativității ștampilei la înregistrarea întreprinderilor, va fi prezentat Guvernului Moldovei timp de o lună, iar ulterior va fi remis spre aprobare Parlamentului. Anunțul a fost făcut de Secretariatul Consiliului Economic al prim-ministrului, care a specificat că el acordă asistență în elaborarea acestui proiect de lege, relatează NOI.md.

De menționat că anularea obligativității ștampilei la înregistrarea întreprinderilor a fost sugerată recent de prim-ministrul Chiril Gaburici, care a precizat că în țară sînt implementate activ instrumentele de semnare electronică, inclusiv semnătura mobilă, care pot substitui cu succes ștampila tradițională. Mai mult decît atît, în țările europene ștampila nu este obligatorie de mulți ani.

Astfel, premierul le-a solicitat membrilor Guvernului să analizeze legislația în acest domeniu și să propună un pachet de amendamente pentru a susține mediul de afaceri prin reducerea costurilor și a birocrației din instituțiile statului.

În ratingul Băncii Mondiale „Doing Business” 2015 Moldova s-a clasat pe locul 35 la capitolul „Deschiderea unei afaceri”, iar costul ștampilei constituie 30 la sută din costul total de 1424 de lei pentru înregistrarea unei întreprinderi.

Anterior, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrului, prin eforturile conjugate ale Camerei Înregistrării de Stat, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și a Biroului Național de Statistică, procedura de înregistrare a întreprinderii a fost simplificată prin instituirea ghișeului unic la Camera Înregistrării de Stat și eliminarea obligativității vizitării oricăror altor instituții în procesul deschiderii unei companii.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?