X 
Cutremure stiri: 506

Chișinăul cheltuiește pentru un locuitor de cinci ori mai puțin decît Riga (VIDEO)

5 feb. 2015,, 10:10   Economie
8073 0
Кишинев тратит на одного жителя в пять раз меньше, чем Рига (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Anghelina Taran

Pe 3 februarie, primăria capitalei a organizat discuții publice pe marginea proiectului bugetului municipal pentru 2015, în lectura a doua. Pentru comoditatea participanților, a fost tipărită o variantă succintă a documentului, în care au fost incluse principalele capitole ale cheltuielilor și veniturilor viitorului buget. Iar șefa Direcției generale finanțe Veronica Herța a prezentat detaliat acest document și a răspuns la întrebări. Toți doritorii de a-și înainta propunerile pe marginea acestui proiect au putut să le introducă într-un formular special.

- Am încercat să facem o analiză a cheltuielilor pe cap de locuitor, în bugetele pentru 2015 a unor orașe din Europa, spune Veronica Herța. Astfel, în Riga, unui locuitor îi revin 1125 de euro, în Tbilisi – 241, în Chișinău – 205 euro, iar în Paris – 3739 de euro. În Riga, a fost aprobat un buget de 797 de milioane de euro. Pentru comparație, în Chișinău – de 161,28 milioane de euro. În Riga, doar pentru reconstrucția și reparația drumurilor din cartiere sînt planificați 80 de milioane de euro, iar la noi – 50 de milioane de lei.

Educația

Este important să menționăm că bugetul municipal are un caracter social. Cheltuielile sociale sînt prevăzute în valoare de 1 miliarde 877 de milioane de lei (58,2% din total cheltuieli), ceea ce este cu 241 de milioane mai mult față de anul 2014.

În special, pentru întreținerea școlilor, liceelor și grădinițelor sînt planificate 1,42 miliarde de lei (44,2% din total cheltuieli bugetare). În una dintre anexele la buget a fost aprobat numărul copiilor și stabilite normativele cheltuielilor mijloacelor bugetare pentru un copil în diferite instituții și cheltuielile pentru alimentația lor. De exemplu, pentru instituțiile preșcolare vor fi alocați anual 11775,9 lei pentru un copil. Pentru alimentația în grădinițele de tip general – 17,55 lei pe zi pentru un micuț, iar în grădinițele cu program prelungit – 28 de lei. În școlile generale, gimnazii și licee, pentru elevii claselor 1-9, pentru alimentația cu prînz cald sînt planificați 8 lei pentru un elev. În grupele cu program prelungit – 16,5 lei. În internate – 38-44 de lei.

Pentru reparația școlilor sportive vor fi alocați de la 100 de mii pînă la 400 de mii de lei, pentru licee și gimnazii – de la 150 pînă la 400 de mii de lei, pentru grădinițe – de la 100 pînă la 200 de mii de lei.

Cultura

Nici obiectele de cultură nu au fost trecute cu vederea. În total, pentru întreținerea obiectelor de cultură și odihnă, protecția patrimoniului național cultural etc. au fost alocați 132,3 milioane de lei (4,1%). În special, pentru teatrele municipale „Guguță” și „Satiricus” se propun 3,4 milioane de lei și, respectiv, 7,3 milioane de lei. Pentru Grădina Zoologică – 13 milioane de lei. Consilierul municipal Victor Gurău (fracțiunea PCRM) a menționat că cheltuielile pentru teatrele municipale sînt la nivelul național, iar veniturile sînt scăzute. Poate ar trebui examinată eficiența lor, dacă spectacolele nu sînt privite. La „Satiricus” sînt 136 de angajați. Însă, potrivit Veronicăi Herța, pentru instituțiile teatrale legislația prevede acoperirea cheltuielilor în proporție de 60/40.

Sănătate și asigurare socială

Pentru domeniul sănătății vor fi alocați 61,9 milioane de lei (1,9% din total cheltuieli) sau cu 3,7 milioane de lei mai mult decît în 2014. Inclusiv, pentru asigurarea cu medicamente gratuite – 800 de mii de lei, pentru protezarea dinților la centrul stomatologic – 1,5 milioane de lei, pentru produsele lactate pentru copii de pînă la un an – 1 milion de lei, pentru testele de determinare a glicemiei – 3 milioane de lei.

Unul dintre consilieri a întrebat despre principiile finanțării spitalelor. Există spitale în care sînt mai puțini pacienți, dar primesc mai multe mijloace pentru reparație (de exemplu, spitalul „Sfînta Treime”) decît instituțiile mai populate (Spitalul nr.1). Șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, a explicat acest lucru astfel: „Spitalul „Sfînta Treime” este un spital strategic de asistență medicală urgentă. În prezent, cu sprijinul Guvernului Japoniei, în cadrul acestuia sînt realizate două proiecte foarte importante. Dacă noi nu vom pregăti încăperile, atunci nu vom putea primi utilajul modern. În general, banii sînt alocați nu în funcție de numărul pacienților, ci conform priorităților.

Asigurării sociale îi revin 258,1 mii de lei din cheltuielile municipiului (8%). Aici sînt incluse și compensațiile întreprinderilor de transport pentru categoriile vulnerabile de pasageri (22,8 mil. și 58 mil. lei). Pentru întreținerea cantinelor sociale pentru cetățenii săraci sînt planificați 4 milioane de lei, pentru compensațiile la căldură în perioada rece a anului acordate categoriilor social-vulnerabile ale populației – 69,2 milioane de lei.

Gospodăria locativ-comunală

Pentru gospodăria locativ-comunală sînt rezervați 271,5 milioane de lei (8,4%). Inclusiv pentru reparația capitală a fondului locativ municipal – 32,6 milioane de lei, inclusiv pentru proiectul de modernizare a ascensoarelor din blocurile de locuit și instituțiile publice, demarat anul trecut – 10 milioane de lei.

În 2015 va fi început proiectul de modernizare a sistemelor de iluminat în scările caselor locative municipale, al cărui cost este estimat la 10 milioane de lei.

Pentru Parcul dendrariu, în buget sînt prevăzuți 7 milioane de lei.

Au fost și unele momente curioase. Un consilier municipal vigilent a remarcat că la capitolul reparații capitale și investiții figurează proiectarea construcției canalizării pe stradela Petricani. Însă la rectificarea bugetului pentru 2014 a fost deja alocată suma necesară pentru aceste lucrări.

Transportul public și drumurile

Pentru transportul public, gospodăria drumurilor și dezvoltarea căilor de comunicare vor fi alocați 447,3 milioane de lei (13,9%). Inclusiv pentru construcția și reparația străzilor – 195,3 milioane de lei. Transportul de pasageri va primi 252 de milioane de lei, inclusiv cheltuielile pentru asamblarea troleibuzelor – 60 de milioane de lei, Direcția transport electric (296 de troleibuze) – 95 de milioane de lei, iar Parcul Urban de Autobuze – 97 de milioane de lei (94 de autobuze). Pentru acoperirea diferenței dintre tarif și costul unei călătorii în autobuz vor fi alocați 94,4 milioane de lei.

În buget $1=13,59 lei

Un consilier municipal s-a interesat dacă a fost făcută o analiză în ce privește suma cu care se vor majora cheltuielile pentru reparații și investiții capitale în legătură cu deprecierea valutei naționale.

Potrivit Veronicăi Herța, asemenea analiză nu a fost efectuată. Conform indicatorilor macroeconomici ce stau la baza elaborării bugetului municipal, în calcul a fost luat cursul de schimb de 13,59 pentru 1 dolar SUA.
Dacă se vor adeveri afirmațiile că din cauza deprecierii leului energia electrică s-ar putea scumpi cu 30%, atunci cheltuielile pentru energia electrică consumată de întreprinderile municipale și cele pentru iluminatul stradal vor crește cu 27 de milioane de lei.

Despre taxele locale

Președintele comisiei municipale care a examinat bugetul municipal, Mihail Ceban, a întrebat opinia autorului proiectului bugetului față de posibilitatea modificării taxelor locale. Din cauza necorespunderii lor cu realitatea, în buget ajung puțini bani.

- Am discutat cu colegii de la Bălți, Ialoveni, Cahul și nu putem spune că taxele în capitală sînt cu mult mai mari decît în aceste orașe. Reducerea taxelor pentru cei care nu au achitat impozitele timp de doi ani ar însemna să le acordăm facilități. Dar mai este și hotărîrea Consiliului Municipal, susține Herța.

NOI.md i-a adresat o întrebare similară primarului general.

- Săptămîna aceasta va avea loc ședința subdiviziunii în cadrul căreia va fi examinată chestiunea privind o posibilă revizuire a taxelor locale, a răspuns Dorin Chirtoacă. – Deocamdată mergem pe varianta să lăsăm în vigoare taxele din anul trecut. Vom vedea, dacă după ședință vor fi alte opinii. În urmă cu doi ani noi am majorat taxele. După aceasta am monitorizat situația și am constatat că la colectarea unor taxe locale sînt probleme. Unele întreprinderi nu le-au achitat, altele chiar ne-au acționat în judecată. Toate aceste etape sînt în trecut, acum trebuie să vedem care vor fi taxele locale în viitor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав