X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Chirtoacă a sugerat să se reducă cheltuielile

3 feb. 2015,, 11:30   Societate
4543 0

Foto: noi.md

Primarul Dorin Chirtoacă le-a cerut şefilor direcţiilor municipale să taie din cheltuielile pentru 2015.

Solicitarea are legătură cu angajamentele luate în faţa Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, care presupun investiţii de 250 de milioane de lei, pentru acest an. Banii urmează să fie prevăzuţi în buget, dar suma pentru executarea lucrărilor ar putea creşte din cauza deprecierii leului.

Primăria capitalei urmează să cheltuiască 150 de milioane de lei pentru reparaţia a trei artere din oraş. Este vorba despre etapa a doua a proiectului BERD.

Din aceşti bani, vor fi executate lucrări de reparaţie a reţelelor electrice, a sistemului de apeduct şi canalizare. Licitaţiile s-au desfăşurat anul trecut, iar achiziţiile vor fi făcute în următoarele luni. Asta înseamnă cheltuieli mai mari, în condiţiile în care preţurile pentru materialele de construcţii au crescut din cauza deprecierii leului.

"Ne aşteaptă un an complicat. Dumneavoastră toţi ar trebui să veniţi cu o scădere de 10 milioane fiecare, întreprinderile mai mari. Dacă la asta mai adăugăm şi problema cursului valutar: peste 20 de lei euro şi 18 lei dolarul, automat înseamnă complicaţii la volumului de proiecte şi a volumului propriu zis de lucrărilor spre implementare pe parcursul anului", a comentat primarul.

O situaţie similară se atestă şi în privinţa lucrărilor de reparaţie a străzii Ion Creangă. Autorităţile locale trebuie să aloce 33 de milioane de lei din surse bugetare. Mai mult, în acest an urmează să fie realizate şi alte proiecte de investiţii, în colaborare cu parteneri europeni, a căror valoare depăşeşte 100 de milioane de lei.

Proiectul bugetului municipiului Chişinău pentru 2015, aprobat în prima lectură, va fi supus, astăzi, dezbaterilor publice. În acest an, bugetul capitalei este mai mic cu 100 de milioane de lei faţă de cel din 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?