Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Ecodava” va întreprinde acțiuni de curățare a rîului Bîc

30 ian. 2015,, 18:00   Societate
7354 0

Foto: old.kp.md

În cadrul unei conferințe de presă, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică din Republica Moldova „Ecodava” a lansat o platformă națională de discuții asupra problemelor ecologice din Moldova, prioritare fiind cele legate de rîul Bîc.

În cadrul platformei au fost puse în discuție subiectele: starea rezervelor de apă din Moldova; starea rîului Bîc: probleme și perspective; starea rezervelor de apă din Moldova; consolidarea forțelor civice în domeniul ecologiei; cooperarea între ONG-uri și autoritățile publice în scopul lichidării problemelor ecologice; activitatea organelor centrale de stat în domeniul ameliorării problemelor ecologice: oportunități și colaborare; implicarea societății civile în rezolvarea problemelor ecologice din Moldova și metode de înverzire a zonelor acvatice (bazinul rîului Bîc).

Președintele Fundației „Ecodava”, Dumitru Roibu, a declarat că „cetățenii țării nu cunosc destul de bine problematica rîului Bîc, puțini dintre ei dîndu-și seama cît de mult este afectată sănătatea lor. Cetățenii noștri sînt pasivi”.

„Dacă e să ne referim la consolidarea forțelor civice în lupta lor pentru un mediu mai curat în Republica Moldova și la rolul autorităților publice centrale în acest sens, vreau să vă spun că este foarte important să înțelegem că noi cu toții sîntem de aceeași parte a baricadei în lupta împotriva neglijenței și nepăsării. Cel mai mare dușman al unui mediu curat este lipsa de atitudine și responsabilitate de care dau dovadă cetățenii noștri la nivel colectiv”, a comentat viceministrul Ministerului Mediului, Dorin Dușciac.

„Pentru anul 2015 au fost planificate o serie de acțiuni legate de rîul Bîc. Este vorba despre șase expediții ecologice în care vom curăța șase cele mai poluate zone ale rîului. Utilizînd oportunitatea unui parteneriat cu Agenția „Moldsiva”, vom efectua încă șase acțiuni de plantare și de înverzire a acestor zone. Considerăm că acest lucru va contribui într-un mod oarecare la purificarea Bîcului”, a specificat Dumitru Roibu.

El a spus că aceleași acțiuni vor fi întreprinse și în zona capitalei. „Aici este problema de bază. Deja de 11 ani nu se mai întîlnește nicio vietate pe rîul Bîc și acest lucru este foarte alarmant!”. La gura Bîcului, parametrii indicilor de degradare a apelor depășesc norma de 15 ori.

„O altă problemă ce ține de rîu este faptul că «Apă-Canal Chișinău» menționează doar cîți consumatori de apă potabilă sînt amplasați în preajma rîului, nu și cîți dintre aceștia sînt conectați la rețeaua de canalizare. Această problemă vom încerca să o soluționăm pe viitor”, a completat președintele „Ecodava”.

În ce privește finanțarea acestor acțiuni, președintele „Ecodava” a precizat ca colaborează „cu o serie de agenți economici din Republica Moldova cointeresați de rezolvarea acestor probleme”, adăugînd că pentru anul 2015 au fost identificate surse de peste 100 de mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?