X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

CEC al Moldovei, dispusă să acorde Comisiei Electorale a Găgăuziei sprijin tehnic

22 ian. 2015,, 08:15   Societate
2607 0
Foto: obzormd.com
CEC al Moldovei este dispusă să acorde CEC a Găgăuziei sprijin tehnic, ajutor în cooperarea cu organizaţiile donatoare, precum şi posibilităţi proprii de tipărire a pliantelor şi broşurilor pentru alegători. Această disponibilitate a fost anunțată de președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, miercuri, la întrevederea de la Comrat cu conducerea Comisiei Electorale a autonomiei şi başcanul Mihail Formuzal.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul oficial al autonomiei, Ciocan a recunoscut că "organizarea alegerilor başcanului pe 22 martie este prerogativa autonomiei".

"Poziţia noastră este de a sprijini şi observa. Am venit aici astăzi pentru a vă spune că sîntem deschişi pentru cooperare. Sînt sigur că iniţiativa noastră va fi percepută pozitiv, nu ca implicare, ci ca cooperare", a spus el.

Președintele Comisiei Electorale a autonomiei, Valentin Cara, a mulţumit pentru sprijinul exprimat.

"Deocamdată sîntem o echipă nouă. Intenţionăm să acordăm şanse egale tuturor candidaţilor, să asigurăm transparenţa activităţii noastre pentru populaţie", a spus el, spunînd că, posibil, campania dată va fi cea mai dificilă din toată istoria alegerilor başcanului, deoarece se aşteaptă un număr mare de candidaţi.

Mihail Formuzal a exprimat speranţa că Găgăuzia va desfăşura cele mai democratice alegeri, care vor deveni un exemplu şi pentru alte regiuni ale Moldovei.

"Intenţionăm să organizăm alegeri deschise, transparente, în conformitate cu legislaţia", a menţionat el.

În cadrul întrevederii s-au discutat modalităţile de evitare a situaţiilor cînd în perioada electorală se măreşte artificial numărul alegătorilor în localităţi din cauza înregistrării locuitorilor din raioanele vecine.

În opinia lui Ciocan, cel mai eficient instrument de prevenire a acestor încălcări este monitorizarea permanentă a rapoartelor întreprinderii de stat "Registru" la capitolul localităţile din autonomie.

Fiind întrebat despre posibilitatea deschiderii secţiilor de vot peste hotare, în particular, în Rusia, Turcia, Ucraina, fapt solicitat de mulţi locuitori ai autonomiei aflaţi în aceste ţări, el a amintit că Codul electoral al Republicii Moldova prevede asemenea măsuri doar la desfăşurarea alegerilor parlamentare şi a unui referendum republican.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?