Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Rusia continuă să ignore decizia CEDO în dosarul școlilor din stînga Nistrului

19 ian. 2015,, 17:15   Societate
6660 5

Foto: obiectiv.info

Astăzi de împlinesc doi ani de la expirarea termenului de executare a deciziei CEDO, în cazul școlilor cu predare în limba de stat din stînga Nistrului. Potrivit deciziei, Federația Rusă urma să achite despăgubiri în valoare de 1,2 milioane de euro unui grup de părinți, profesori și elevi din localitățile Rîbnița, Bender și Grigoriopol, acest lucru însă nu s-a întîmplat, notează NOI.md cu referire la datele prezentate de Asociația Promo-LEX.

Atunci Rusia a fost recunoscută vinovată de încălcarea dreptului la instruire al elevilor din școlile cu predare în baza grafiei latine și urma să pună capăt neregulilor admise în aceste școli. Cel puțin acest lucru este prevăzut în hotărîrea Înaltei Curți, pronunțată încă în 2012.

Pe parcursul ultimilor doi ani, avocații Asociației Promo-LEX, care i-au reprezentat în fața Curții pe cei 170 de reclamanți, au continuat monitorizarea situației școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiune, dar și evoluția implementării deciziei Curții de la Strasbourg. În acest context, Promo-LEX a expediat mai multe adresări către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, instituție responsabilă de monitorizarea implementării deciziilor CEDO.

La rîndul său, Comitetul de Miniștri a amintit cu insistență obligația fiecărui stat membru de a executa hotărîrile definitive și a somat autoritățile ruse să ia toate măsurile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educație al reclamanților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?