X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Noi bariere în calea exportului moldovenesc în Germania

15 ian. 2015,, 15:45   Economie
9397 7
Foto: movers-auto.md
De la începutul anului nou, în calea exportului moldovenesc în Germania a apărut o barieră nouă în urma scumpirii transportului rutier de mărfuri prin teritoriul Germaniei, relatează NOI.md.

Începînd cu 1 ianuarie 2015, în Germania a intrat în vigoare Legea cu privire la salariul minim, care stipulează valoarea minimă a remunerării muncii – 8,5 euro pe oră. Sub incidenţa acestei legi cade şi activitatea întreprinderilor de transport, inclusiv a celor străine.

După cum a comunicat Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), acest fapt înseamnă că îndată ce mijlocul de transport al transportatorului moldovenesc intră pe teritoriul Germaniei (inclusiv pentru tranzit), munca şoferului trebuie remunerată în conformitate cu această prevedere. Această remunerare trebuie achitată nu mai tîrziu de ultima zi bancară a lunii după efectuarea transportului. Altfel, pe angajatori îi aşteaptă amenzile. De asemenea, ei trebuie să fie pregătiţi să prezinte la prima cerinţă dovezile acestor remunerări. În plus, pînă la iniţierea activităţii de transport în Germania toate companiile străine trebuie să informeze despre acest lucru Direcţia Financiară Supremă de la Köln. Respectarea Legii este controlată de vama germană.

Specialiştii moldoveni consideră că această măsură este orientată spre protecţia pieţei interne. Însă valoarea sporită a serviciilor de transport va conduce la majorarea preţurilor la mărfurile importate în Germania din Moldova, precum şi la cele tranzitate prin teritoriul ei. Acest fapt determină scăderea competitivităţii lor. Dacă producătorii germani beneficiază de subvenţii din partea statului, care le ajută să niveleze scumpirea transportului, atunci ai noştri, chiar dacă beneficiază de asistenţă, valoarea ei este mult mai mică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?