X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Coreea de Nord critică refuzul SUA de a demara o anchetă comună și denunță sancțiunile aplicate

5 ian. 2015,, 10:45   Externe
3604 0

Foto: agerpres.ro

Coreea de Nord critică refuzul Statelor Unite ale Americii de a demara o anchetă comună în cazul atacului informatic de la studiourile cinematografice Sony Pictures, denunțînd puternic sancțiunile aplicate de către Statele Unite și acuzele acestora.

Statele Unite au adăugat pe lista sancționaților, vineri, alți zece oficiali de rang înalt ai regimului nord coreean, două companii care au legătură cu sectorul militar al regimului comunist și agenția nord-coreeană, ca urmare a acuzelor că Phenianul s-ar afla în spatele atacului cibernetic, avertizînd că este doar începutul acestor sancțiuni.

În urma atacului, la sfîrşitul lui noiembrie, Sony Pictures a anunţat iniţial că anulează lansarea filmului "The Interview", care are ca subiect o tentativă de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un de către CIA. Hackerii au ameninţat cu atentate în sălile de cinema.

Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat că refuzul Washingtonului de a lansa o anchetă comună este semnul "conştiinţei sale încărcate". "Acţiunile persistente şi unilaterale ale Casei Albe şi adoptarea de sancţiuni (...) dovedesc în mod evident că aceasta nu a renunţat la aversiunea şi ostilitatea sa înveterată" faţă de Coreea de Nord, a declarat un purtător de cuvînt citat de agenţia oficială KCNA.

Noile sancţiuni nu vor face decît să întărească hotărîrea Phenianului de a face din programul său militar o prioritate, a adăugat purtătorul de cuvînt.

Aceasta este prima ripostă revendicată oficial de Washington de la atacul împotriva Sony Pictures, semnată de un misterios grup de hackeri "Gardienii Păcii".

Coreea de Nord a fost recent victima unor întreruperi masive de Internet, dar Washingtonul a refuzat să recunoască sau să dezmintă responsabilitatea.

Coreea de Nord a fost deja supusă unor sancţiuni internaţionale legate de programul său nuclear controversat.

FBI a declarat că Phenianul este la originea acestei manevre, dar unii specialişti se îndoiesc de acest lucru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?