Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Omul dacă e mulţumit, Dumnezeu îi dă sănătate

15 dec. 2014,, 09:15   Societate
3134 0

Foto: hunedoaramea.ro

O femeie din nordul ţării se poate lăuda că s-a născut acum un secol. Este vorba despre Maria Pînzaru din satul Rădoaia, raionul Sîngerei, care a împlinit 100 de ani.

Copiii i-au organizat o petrecere la care au participat nepoţii şi strănepoţii. Maria Pînzaru a trecut prin două războaie, a suportat ani grei de foame, dar a reuşit să crească şi să educe opt copii, 26 de nepoţi, 46 de strănepoţi şi opt stră-strănepoţi:

"Am lucrat şi am avut tot ce trebuie. Omul dacă e mulţumit, Dumnezeu îi dă sănătate. Am petrecut războie, foame. M-am temut de Dumnezeu şi Domnul m-a ajutat, mi-a lungit zilele şi am ajuns şi pînă acum. Şi mulţumesc pentru asta".

Bunica Măriuţa, aşa cum îi spun toţi, a lucrat toată viaţa pe ogoarele boierilor, apoi în colhozurile sovietice.

"Am întrebat-o care e secretul, ai ţinut dietă, te-ai păstrat cumva şi ea ne-a spus că a mîncat ce a fost, a dus şi foame şi război, ne-a spus în detalii. Am inţeles că secretul nu-i în dietă. Secretul e intr-o viaţă plină de muncă şi de dragoste faţă de ceea ce face", spune nepotul Anatolie Ciobanu.
"Bunica a trăit Marea Unire, războiul, perioada de independenţă - o istorie intreagă care ar trebui povestită şi scrisă. Evenimente care nu sînt chiar atît de uşor de trecut", a afirmat un alt nepot, Veaceslav Pînzari.

Maria Pînzaru este acum cea mai în vîrstă persoană din sat.

"Merită multe cuvinte de laudă şi multă sănătate, este o moldoveancă "eroină", fiindcă pe toţi i-a indrumat, pe toţi i-a pus la cale", a declarat primarul Gheorghe Pătraşcu.

În Moldova, 502 persoane au peste 100 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?