Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Secretarul general al AIP CSI: Nu toţi cetăţenii Moldovei au putut vota la Moscova şi Sankt Petersburg

1 dec. 2014,, 16:45   Politică
4714 8
Foto: iacis.ru
La Moscova şi Sankt Petersburg, la alegerile din 30 noiembrie s-a observat un mare aflux de cetăţeni ai Moldovei, dar ei nu au avut posibilitatea să voteze, a spus luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, pe marginea rezultatelor monitorizării alegerilor, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale AIP CSI, Alexei Sergheev.

Potrivit agenţiei "Infotag", demnitarul şi-a exprimat îngrijorarea că în Federația Rusă, la cinci secţii au fost aduse doar 15 mii de buletine.

"Avînd în vedere că, conform ultimelor calcule, în Federația Rusă sînt pînă la 750 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova din numărul muncitorilor migranţi, este ciudat din partea autorităţilor. La Moscova şi Sankt Petersburg observatorii noştri au constatat un aflux masiv de cetăţeni spre amiaza zilei de 30 noiembrie. Însă la Sankt Petersburg, cu jumătate de oră pînă la închiderea secţiei de vot s-au terminat buletinele, iar la Moscova cetăţenii moldoveni, în pofida faptului că oamenii deja au intrat pe teritoriul secţiei şi şeful comisiei putea prelungi funcţionarea acesteia prin ordin personal cu două ore pentru ca ei să voteze, acest lucru nu s-a făcut. Cetăţenii Republicii Moldova au fost escortaţi afară, pur şi simplu fiind lipsiți de dreptul la vot", a menţionat Sergheev.

El a amintit că CEC trebuia să asigure cetăţenilor acces egal la urnele de vot, indiferent dacă sînt în republică sau peste hotare.

Secretarul de stat, viceministrul de externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a menţionat că Rusia a fost gata să deschidă atîtea secţii cîte trebuie pentru a asigura dreptul cetăţenilor Moldovei la vot.

"Avînd în vedere că la noi, conform unor date, pot locui în jur de 700 de mii de cetăţeni ai Moldovei, sîntem dispuşi să deschidem cîteva zeci de secţii de vot în diferite raioane şi oraşe. Dar de regulă decizia finală o are guvernul ţării în care au loc alegeri. Chişinău a numit cifra «5 secţii», însă, din cîte înţeleg, în linii generale, alegerile au avut loc destul de intensiv, dar totul a fost limitat de numărul secţiilor", a adăugat diplomatul.

De asemenea, a menţionat Karasin, conducerea SFM al Federației Ruse le-a mers în întîmpinare cetăţenilor moldoveni care au dorit să voteze în Moldova şi le-a creat condiţiile corespunzătoare.

"Deci tot ce se putea face în cadrul regulilor internaţionale existente Federația Rusă a făcut, pentru ca oamenii să poată vota", a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?