X 
Cutremure stiri: 501

De ce SUA livrează tehnologii militare în Ucraina?

27 noi. 2014,, 01:30   Externe
1838 0
Foto: nbm.md
Washingtonul a decis să transfere tehnologii militare Kievului, capabile să influenţeze cursul operaţiunilor militare în Donbass. Este vorba despre radare care pot detecta obuze de artilerie şi vor fi oferite pe datorie.

Această tehnica este în stare să schimbe echilibrul de forţe în sud-estul ţării. Numai datorită eficienţei artileriei, armatele autoproclamatelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk au fost capabile să provoace daune armatei ucrainene. Însă, victoria Kievului asupra forţelor de autoapărare nu este una principială pentru Washington.

Casa Albă este interesată în prelungirea conflictului şi retragerea Rusiei în acest conflict, susţine expertul militar Boris Podoprigora. „Situaţia nu a atins încă apogeul. Americanii au nevoie să creeze un conflict mocnit de lungă durată între Rusia şi Ucraina, un conflict care să distragă atenţia Rusia de la dezvoltarea economiei sale, un conflict care să afecteze situaţia social-politică din ţară. Acesta este scopul politicii externe americane”.

În opinia analiştilor militari, pe măsură ce acest conflict va continua, Ucraina se va transforma într-o ţară care va adopta poziţii vehemente faţă de Rusia. Este nevoie de un factor major de descurajare a Rusiei. „Şi acest rol i-a revenit Ucrainei”, subliniază Boris Podoprigora.

Washingtonul se abţine deocamdată să livreze în mod deschis arme letale Kievului, dar nu interzice astfel de exporturi aliaţilor săi. Aceste semnale sunt preluate rapid şi puse în practică. În timpul unei întâlniri, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a promis omologului său ucrainean, Piotr Poroşenko, să livreze o parte din arsenalul ţării. Având în vedere faptul că Lituania nu dispune de arme proprii, concluzia este evidentă: vor fi arme ce aparţin NATO.

Scopul urmărit de Washington în Donbass nu este restabilirea integrităţii Ucrainei, ci accesul la gazele de şist, spune politologul Vladimir Şevcenko. „În regiunile Doneţk şi, parţial, în Lugansk au fost descoperite rezerve mari de gaze de şist. Americanii vor să obţină dreptul de a exploata gazele de şist, de aceea trebuie să ne aşteptăm la o nouă rundă de confruntări militare. Washingtonul este interesat de o continuare a confruntărilor”.

În opinia politologului, echipamentele cu destinaţie letală sunt gata pentru a fi livrate şi vor fi furnizate pe măsură ce conflictul se va prelungi. Dacă în urma ostilităţilor nu va rămâne nicio persoană în Donbass, atunci accesul la gazele de şist va fi asigurat. Iar dacă vor fi distruse oraşele şi satele din zonă, atunci nu va mai fi nevoie de investiţii pentru refacerea lor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав