X 
Cutremure stiri: 502

CNA explică de ce este ilegal să le dai bani şi cadouri

13 noi. 2014,, 17:00   Societate
3285 3
Foto : islam-today.ru
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) lansează o campanie de sensibilizare a părinţilor prin care doreşte să le explice că pot sta la puşcărie dacă dau bani dascălilor şi educatorilor.

CNA afirmă într-un comunicat că va desfăşura instruiri la care le va spune părinţilor că Legea privind testarea integrităţii profesionale prevede, inclusiv, denunţarea actelor de corupere, declararea influenţelor necorespunzătoare şi a cadourilor.

Potrivit legii, agenţii publici sunt obligaţi să denunţe la CNA tentativele de corupere care se comit în privinţa lor sau a altor persoane, să-şi informeze superiorii despre influenţele exercitate asupra lor şi să declare cadourile primite în exercitarea funcţiei.

CNA va organiza întâlniri în liceele şi gimnaziile din capitală, la care vor fi invitaţi atât managerii acestor instituţii, cât şi părinţii copiilor. Ofiţerii CNA vor aduce la cunoştinţa participanţilor prevederile noii legi, modalitatea de denunţare a actelor de corupţie precum şi răspunderea penală pentru darea/luarea de mită.

Părinţii vor fi informaţi că, oferind cadouri sau bani agenţilor publici, sunt pasibili de răspundere penală, iar agenţii publici de sancţiuni disciplinare de la mustrare până la eliberare din funcţie.

Totodată, CNA notează că Legea se referă la toţi angajaţii din serviciul public, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, poliţişti, medici, vameşi.

Instruirile din capitală sunt un proiect-pilot şi vor dura până la finele lunii decembrie, urmând să fie extinse în toată ţara.

În prezent, Codul penal prevede sancţiuni cu închisoare şi amendă atât pentru coruperea pasivă (persoana care ia mită), cât şi pentru coruperea activă (persoana care dă mită).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав