Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Deputații francezi vor vota la 28 noiembrie asupra unei propuneri privind recunoașterea statului palestinian

12 noi. 2014,, 15:05   Externe
2155 0
Foto: businessmagazin.ro
Adunarea Națională a Franței (camera inferioară a parlamentului) va vota la 28 noiembrie asupra unei propuneri a deputaților socialiști majoritari care "invită" Parisul să recunoască statul palestinian, au informat surse parlamentare, relatează AFP.

Acest vot, fără caracter obligatoriu, însă unul simbolic după cel al parlamentului britanic, va avea loc înaintea unui alt vot prevăzut în Senatul francez pe 11 decembrie, la inițiativa aleșilor comuniști.

Proiectul de rezoluție al deputaților socialiști nu au fost încă depus în mod oficial, însă o versiune provizorie a textului stipulează că 'Adunarea invită guvernul francez să facă din recunoașterea statului Palestina un instrument pentru obținerea unei soluționări definitive a conflictului' israeliano-palestinian.

Franța s-a arătat pînă în prezent prudentă asupra momentului unei astfel de recunoașteri.

'Va exista un moment — este evident — al recunoașterii statului palestinian de către Franța', a declarat sîmbătă ministrul afacerilor externe Laurent Fabius. 'Întrebarea este cînd și cum? Pentru că este nevoie ca această recunoaștere să fie utilă în cadrul eforturilor de ieșire din impas și să contribuie la soluționarea definitivă a conflictului', a subliniat el.

În momentul în care procesul de pace, care stagnează din anul 2000, pare a se afla în cel mai dificil moment, noua șefă a diplomației europene Federica Mogherini a declarat tot sîmbătă că este nevoie de un stat palestinian. Ea a afirmat că va discuta cu fiecare țară membră a Uniunii Europene în legătură cu o posibilă recunoaștere.

Doar opt țări membre ale Uniunii Europene au recunoscut pînă în prezent Palestina, ultima dintre ele fiind Suedia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?