Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

În Moldova a fost creat un ghişeu unic pentru eliberarea certificatelor fitosanitare

10 noi. 2014,, 13:15   Economie
8726 0
Foto: intergost.ru
Procedura de obținere a certificatului fitosanitar a fost simplificată. Guvernul a aprobat Regulamentul privind crearea și funcționarea ghișeului unic pentru eliberarea certificatului fitosanitar pentru export/reexport, informează NOI.md.

Noul Regulament reduce procedurile de eliberare a certificatului fitosanitar pentru export, în special elimină obligativitatea a 4 din 7 documente solicitate anterior de la agenții economici. Eliminarea acestora a fost posibilă datorită înglobării și internalizării documentelor în cauză în procedurile interne ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, după implementarea noului Regulament, agentul economic va avea de efectuat doar 2 vizite la oficiile teritoriale ANSA în locul celor 5 efectuate în prezent.

Astfel, a fost eliminată obligativitatea prezentării actului privind efectuarea controlului fitosanitar și a certificatului de expertiză de carantină a plantelor și produselor de origine vegetală. Este exclusă și necesitatea prezentării repetate a facturii fiscale și a contractului de vînzare-cumpărare (export), acestea fiind prezentate o singură dată la orice subdiviziune ANSA.

Implementarea acestor măsuri necesită efectuarea schimbului automatizat de informație dintre oficiile ANSA și centrul de Carantină fără implicarea agenților economici.

În rezultatul aplicării Regulamentului se estimează reducerea costurilor de obținere a certificatului fitosanitar la export suportate de agenții economici cu 70% și reducerea timpului de așteptare cu 50%.
Necesitatea reformei a fost identificată în urma consultărilor din cadrul ședințelor Consiliului economic de pe lîngă prim-ministru, cu participarea reprezentanților producătorilor și exportatorilor de produse de origine vegetală și experților din domeniu. În urma consultărilor, în 24 septembrie 2014, prim-ministrul, Iurie Leancă, a semnat o dispoziție adresată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru optimizarea procesului de obținere a certificatului fitosanitar.

Noul Regulament aplică principiile din Hotărârea Guvernului nr. 778 din 4 octombrie 2013 cu privire la unele măsuri de implementare a ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?