Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Țîrdea: Mii de cetățeni ai Moldovei și României doresc să-și sancționeze actualele guvernări

10 noi. 2014,, 12:15   Politică
6510 15
Foto: europalibera.org
„Este ceva simbolic în faptul că și în Moldova, și în România zeci de mii de cetățeni au ieșit la acțiuni de protest pentru a-și apăra dreptul de a fi auziți pe marginea sorții ulterioare a țărilor lor”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Bogdan Țîrdea.

Mii de oameni din întreaga Românie au participat la un miting în susținerea conaționalilor de peste hotare care nu au putut vota la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie. Participanții la acțiunile de protest organizate la București, Cluj Napoca și Timișoara au cerut demisia premierului Victor Ponta, deoarece nu a putut asigura tuturor cetățenilor români posibilitatea de a vota.

Comentînd aceste evenimente, Bogdan Țîrdea a amintit că în cadrul acțiunilor de protest în masă organizate de PSRM pe 9 noiembrie împotriva actualei puteri de la Chișinău, socialiștii au cerut, de asemenea, să fie deschise mai multe secții de votare în Rusia, unde muncesc circa 700 de mii de cetățeni moldoveni. Anterior socialiștii i-au înaintat premierului Iurie Leancă un ultimatum: sau pînă la 10 noiembrie să majoreze numărul secțiilor de votare în Rusia, sau el va fi primul care va răspunde pentru ilegalitățile coaliției de guvernare.

„În cazul lui Victor Ponta cred că el va ține cont de greșelile comise și va corecta situația. În Moldova însă situația e alta. Autoritățile noastre au pornit pe calea anarhiei deja demult. Mă îndoiesc că pentru alegerile din 30 noiembrie în Rusia vor fi deschise mai multe secții de votare. Actuala coaliție înțelege foarte bine că aceasta ar putea însemna pentru ei sfîrșitul. Ei se tem foarte tare nu doar că vor pierde puterea, dar și că vor răspunde pentru ilegalitățile comise pe parcursul ultimilor 5 ani”, a subliniat expertul.

„Cu toate acestea, noi vom continua acțiunile de protest, pentru că cerințele noastre nu se reduc doar la majorarea numărului secțiilor de votare în Federația Rusă, dar se referă și la majorarea promisă cu 205 a salariilor profesorilor, sistarea imediată a realizării Acordului de asociere cu UE și inițierea negocierilor la nivel înalt cu Rusia privind revenirea mărfurilor moldovenești pe piața rusă, prelungirea posibilității de a vota în baza pașapoartelor de tip sovietic pînă la 1 iulie 2015, achitarea compensațiilor tuturor producătorilor agricoli și fermierilor, nu doar a celor apropiați puterii”, a conchis Țîrdea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?