Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Polonia adoptă o nouă strategie de securitate națională pentru a răspunde ''amenințărilor''

6 noi. 2014,, 05:00   Externe
3685 0
Foto: lenta.ru
Polonia a adoptat miercuri o nouă strategie de securitate națională pentru a răspunde ''amenințărilor'' apărute la est de frontiera sa, potrivit liderilor polonezi, citați de AFP.

''Actuala strategie este, inevitabil, adaptată unei perioade de amenințări'', a declarat presei ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent șeful statului, Bronislaw Komorowski, cel care a parafat documentul.

Într-o aluzie la intervenția Rusiei în Ucraina, președintele Komorowski a subliniat ''apariția, la est de frontiera poloneză, a unor schimbări în legătură cu care totul arată că ele sunt de durată și afectează situația securității''.

Potrivit documentului adoptat, publicat pe site-ul președinției, Polonia se confruntă în vecinătatea sa ''cu un risc de conflicte cu caracter regional și local susceptibile de a o implica indirect sau direct''. ''Aceste amenințări pentru Polonia (...) pot fi atât de ordin militar, cât și nemilitar'' , se afirmă în document.

În afară de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii rămân principalul partener al Poloniei, indică noua sa strategie de securitate, care o înlocuiește pe cea din 2007. ''Este importantă menținerea unui angajament semnificativ și permanent al SUA în securitatea europeană'', insistă autorii documentului. Creșterea tensiunilor cu Rusia, din cauza rolului său în criza ucraineană, a dat alarma pe flancul de est al NATO, în țările aflate cândva sub controlul Moscovei.

Polonia, cea mai mare țară din Europa Centrală, cu o populație de 38 milioane de locuitori, intenționează să cheltuiască 33,6 miliarde de euro în decurs de zece ani pentru a-și îmbunătăți echipamentele militare. Varșovia vrea îndeosebi să achiziționeze un scut antirachetă și un sistem antiaerian, elicoptere, transportoare blindate de trupe, submarine, precum și drone de luptă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?