X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Experți despre ideea creării unui post vamal comun între Moldova și România

4 noi. 2014,, 16:10   Politică
3676 1
Foto: flux.md
Inițiativa Partidului Liberal privind instituirea unui post vamal comun al Republicii Moldova și României este acceptabilă din punct de vedere tehnic. De această părere sînt unii experți, care au precizat pentru NOI.md că propunerea liberalilor nu este una nouă, anterior existînd demersuri similare, în privința introducerii unui regim unificat de control la frontiera cu Ucraina.

În opinia analistului politic din cadrul asociației IDIS ”Viitorul” Cornel Ciurea, sub aspect tehnic, crearea unui singur punct vamal va oferi anumite facilități, dar sub aspect politic, propunerea ar putea stîrni nemulțumiri. Potrivit analistului, examinarea subiectului ar fi mai oportună după alegeri, și nu în context electoral.

„Este o chestiune acceptabilă în condițiile în care oferă facilități cetățenilor la traversarea frontierei și nu presupune o diminuare a suveranității statului. Depinde mult de interpretarea care va fi făcută. Dacă vor exista forțe care vor analiza altfel problema, atunci subiectul va aluneca în zona politică. O asemenea inițiativă a fost și în privința Ucrainei, pe segmentul transnistrean. Se propunea să fie un singur post vamal în Ucraina, deoarece frontiera de est nu este controlată de autoritățile constituționale. Ideea nu a fost însă acceptată”, a menționat Ciurea.

Istoricul Sergiu Nazaria a declarat pentru NOI.md că problema ar trebui examinată sub aspect juridic în primul rînd. Potrivit expertului, în contextul în care propunerea a venit de la liberali, ar putea exista suspiciuni că aceasta are legătură cu ideile unioniste.

„Cred că aici mai curînd e o problemă de ordin tehnic decît politic. Dacă există asemenea puncte vamale comune și în alte țări, atunci nu văd de ce nu ar fi posibil. Sigur că atît timp cît propunerea vine de la liberali, există o bănuială că această inițiativă are legătură cu ideea de unire, dar cred totuși că e problemă pur tehnică”, a precizat Nazaria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?