Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

The National Interest: Poroșenko nu trebuie să mizeze doar pe Europa

3 noi. 2014,, 04:35   Externe
4138 1
Foto: bigmir.net
Dacă președintele Ucrainei vrea să obțină pace și prosperitate economică, atunci el trebuie să găsească o modalitate de a consolida toate punctele de vedere din guvernul său, astfel încât acesta să ia în considerare necesitatea unui ajutor occidental și, în același timp, să nu rupă relațiile cu Rusia, scrie revista americană The National Interest.

Entuziasmul Ucrainei cu privire la apropierea de Uniunea Europeană nu este unul reciproc. „Sprijinul pe care UE și SUA l-au acordat Ucrainei a fost în principal retoric. În realitate, guvernele occidentale s-au concentrat prea mult asupra punerii etichetei de conflict extern crizei ucraienene, vina fiind pusă pe seama Rusiei”.

În același timp, Occidentul nu acordă nicio atenție unor asemenea probleme interne ale Ucrainei, precum corupția și potențiale divergențe nu numai între partidele pro-occidentale și pro-ruse, dar și între partidele de orientare „occidentală” cu viziuni diferite asupra modului de reorganizare a Ucrainei, scrie revista.
„În consecință, ajutorul acordat de Vest pentru rezolvarea crizei din Ucraina este ineficient” , constată publicația. Unul dintre punctele cheie îl reprezintă disputa pe tema gazelor, iar Vladimir Putin a lăsat de înțeles că factura la gaze este doar începutul cheltuielilor pe care Europa le-ar putea suporta în cadrul ajutorului acordat Ucrainei.

„UE nu numai că nu își poate permite să salveze Ucraina, UE nu poate nici măcar să întoarcă definitiv spatele Rusiei, pentru că trebuie să aibă în vedere și propria dependența de importurile de gaze”, scrie The National Interest. Și reamintește că Piotr Poroșenko a cerut Occidentului cinci miliarde de dolari pentru a plăti datoria la gaze, însă Ucraina a primit în cele din urmă doar unul.

Rezultatele alegerilor din Ucraina au demonstrat că țara este încă foarte fragmentată, iar dacă președintele țării nu va reuși în următoarele luni să garanteze că toate grupurile implicate în activitatea Radei Supreme pot participa la luarea deciziilor, atunci Ucraina se va dezintegra, subliniază revista. Între altele, publicația menționează că neglijarea alegătorilor care au sprijinit Blocul de Opoziție – partid situat pe locul patru în alegeri și care a obținut 9% din voturi, ar putea duce la consecințe grave.

Majoritatea susținătorilor Blocului de Opoziție sunt locuitori din regiunile de est ale Ucrainei, aflate încă sub controlul Kievului. Dacă opinia lor nu va fi luată în considerare, atunci totul riscă să sfârșească prin trecerea acestor teritorii sub controlul forțelor de autoapărare, potrivit revistei americane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?