X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Care sînt primele oferite salariaţilor de către companiile private din Moldova?

27 oct. 2014,, 08:30   Economie
4561 0
Foto: eurasianews.md
În anul 2014 valoarea salariului în sectorul privat al Moldovei a sporit în medie cu 5,4 la sută, sub nivelul de 8,2 la sută înregistrat anul trecut, relatează NOI.md. Acest fapt este menţionat în „Studiul salarial şi de beneficii PayWell Moldova 2014”, realizat de echipa PwC Moldova.

Totodată, potrivit studiului, pentru anul 2015 circa 2/3 din companiile participante la studiu prognozează creşteri salariale de aproximativ 7,2 la sută.

Cel mai înalt nivel al salarizării în anul curent a fost înregistrat în sectorul tehnologiilor informaţionale (10,2 la sută), iar cel mai scăzut – în sectorul telecomuncaţiilor (3,5 la sută), sectorul bunurilor de larg consum şi sectorul industrial (4,5 la sută). Din numărul total al companiilor chestionate, 39 la sută au majorat salariul în primul trimestru al anului 2014, pe cînd celelalte intenţionează să facă acest lucru în trimestrele următoare.

În ceea ce priveşte componenta salarială variabilă, majoritatea companiilor participante la studiu acordă bonusuri de performanţă. Nivelul planificat al bonusului de performanţă variază între 5 la sută şi 40 la sută din salariul anual fix, cifre mai mari fiind alocate managementului superior şi personalului din vînzări.

Numărul companiilor care oferă prime fixe s-a redus faţă de anii precedenţi. Potrivit studiului, în anul curent doar 29 l sută din companiile participante oferă prime fixe tuturor angajaţilor. Cele mai frecvent oferite prime sînt cel de-al 13-lea salariu, primele oferite la naşterea copilului, precum şi cu ocazia Zilei de 8 martie.

Totodată, companiile participante continuă să includă în salariu un şir de beneficii extra-salariale pentru angajaţii săi. Pe parcursul ultimilor ani compensarea cheltuielilor pentru alimentaţie, manifestaţii sociale, precum şi cadourile cu ocazii special sînt cele mai răspîndite printre beneficiile suplimentare oferite angajaţilor.

Pe parcursul ultimilor opt ani Compania PwCMoldova elaborează „Studiul salarial şi de beneficii PayWell Moldova”, în care sînt analizate nivelurile salariale şi politicile de remunerare ale 28 de companii din cinci sectoare diferite (sectorul bunurilor de larg consum si al produselor industriale, IT, telecomunicaţii, microfinanţare şi leasing, precum şi sectorul farmaceutic). Studiul conţine, de asemenea, analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. Raportul de compensaţii şi beneficii PayWell conţine informații privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (de exemplu, creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza unui număr de circa 20 de beneficii extra-salariale oferite de către angajatori, de la maşina de serviciu la tichetele de masă. Aria de acoperire a studiului, multitudinea datelor furnizate şi numărul organizaţiilor participante fac din PayWell principal sursă de informaţii legate de politica salarială şi de beneficii din Republica Moldova.

PwC este o reţea de companii cu 184 mii de angajaţi în 157 de ţări ale lumii, care asigură servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale, precum şi consultanţei pentru afaceri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?