X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 160
Transnistria stiri: 1415

O invenţie a savanţilor moldoveni: apa va substitui gazul (VIDEO)

9 oct. 2014,, 10:55   Societate
27376 21
Foto: noi.md
În parcul industrial „Tracom” a avut loc o prezentare a invenţiilor savanţilor moldoveni.

„Am ţinut cont de proprietăţile fizice ale apei şi am inventat un sistem alternativ de producere a energiei termice”, a explicat în cadrul prezentării sistemului de încălzire conducătorul ştiinţific al proiectului Companiei „Hydro Power”, Alexandru Șeveliov, relatează NOI.md.

Astfel a prezentat savantul sistemul inventat, care permite încălzirea caselor, grădiniţelor şi şcolilor, clădirilor administrative …cu apă din apeduct.

Esenţa know-how-ului constă în faptul că apa din apeduct trece printr-o plasă, prin fiecare celulă a căreia poate trece doar o moleculă de apă. Apa distilată obţinută este descompusă şi hidrogenul extras este ars. Ca rezultat, se obţine un volum enorm de energie termică.

„Savanţii din SUA, Japonia, Coreea de Sud se chinuie să inventeze ceva similar. Noi am fost mai norocoşi – ne aflăm cu cîţiva paşi mai înainte”, a apreciat directorul tehnic al proiectului, Valeriu Elaş.

El a comunicat că instalaţia se conectează la apeduct şi la un cazan, care funcţionează cu orice combustibil. Pentru încălzirea unei suprafeţe de la 200 pînă la 350 de metri pătraţi este necesar cel mult un litru de apă şi puţină energie electrică. Economia obţinută în comparaţie cu gazele naturale este de zeci de ori mai mare.

„Cred că nu are nici un sens să vorbesc ce importanţă are invenţia noastră şi lansarea unui flux de producere a cazanelor noastre pentru Moldova în contextul securităţii energetice şi intensităţii consumului energiei. Timp de două luni noi vom organiza producerea instalaţiilor, totodată, 90 la sută din piese vor fi produse în ţară”, a precizat Elaş.

„Nouă ni s-a propus să vindem invenţia, însă i-am refuzat pe toţi. Oricît de patetic ar părea, dar noi sîntem patrioţi, vrem să proslăvim prin produsul nostru Moldova. Noi, cetăţenii Moldovei, avem cu ce ne mîndri”, a afirmat directorul general al Companiei, Octavian Sangheli.

Specialistul a refuzat să spună costul aproximativ al instalaţiilor, explicînd, totodată, că, ţinînd cont de volumul investiţiilor, primele instalaţii nu vor fi deloc ieftine. Dar, odată cu mărirea volumului de producere, preţul cazanelor se va reduce. Important este că ele se vor răscumpăra foarte repede, avînd în vedere preţul mic al „combustibilului”, în comparaţie cu cazanele pe gaze naturale.

Conducerea Companiei „Hydro Power” a ales Parcul Industrial „Tracom” pentru amplasarea procesului de producere din următoarele considerente: înlesnirile fiscale şi altele, dimpreună cu existenţa unor suprafeţe mari şi a întregii infrastructuri, constituie un argument puternic.

Dar şi „Tracom” are de cîştigat: în primul rînd, clădirea administrativă este încălzită pentru demonstrarea capacităţilor instalaţiei inventate, ceea ce constituie o economie a finanţelor de cîteva mii de lei. În al doilea rînd, primii la procurarea cazanelor vor fi rezidenţii Parcului, ceea ce convine tuturor. Dar principalul moment este publicitatea gratuită, dar foarte eficientă pentru „Tracom”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав