Transnistria stiri: 1326
Eurovision stiri: 494

Cea mai mare firmă de maxi-taxi din Chișinău și-a încetat activitatea

7 oct. 2014,, 08:45   Societate
10162 4
Foto: actualitati_md
După închiderea tutelor de maxi-taxi nr. 160, 102 și 155, în august curent, întreprinderea „Asoio” care administra aceste rute (220 de mașini) a fost nevoită să-și sisteze activitatea și să se adreseze în instanța de judecată.

Proprietarul firmei, ex-ministrul Transportului și Comunicațiilor Afanasie Smochin, a menționat că după anularea acestor rute, în gestionarea „Asoio” au rămas rutele nr. 125, 127 și 162. Însă de la Primărie a venit o înștiințare despre rezilierea contractului pe termen nelimitat între companie și municipalitate și transmiterea rutelor rămase unor alți transportatori. Astfel, proprietarul firmei nu a avut altă soluție decît instanța de judecată. Pe perioada procesului de judecată colectivul de 380 de persoane a rămas fără loc de muncă (unii șoferi au activat la firmă 15 ani). Următoarea ședință a Judecătoriei Centru, unde este examinat acest caz, va avea loc abia pe 31 decembrie.

„Asoio” SRL era considerat un contribuabil important. Anual întreprinderea transfera în bugetul local și cel de stat peste 5 milioane de lei.

„Ceea ce s-a întîmplat cu puțin timp înainte de alegeri are o conotație politică, pentru că sînt membru al PCRM”, consideră Afanasie Smochin. „Orice problemă legată de modificarea rutelor transportului public poate fi rezolvată în cadrul legii. Pentru aceasta întreprinderea trebuie avertizată cu două luni înainte despre închiderea rutelor, or, conform Codului muncii, oamenii trebuie înștiințați despre reducere. Decizia privind anularea rutelor în niciun caz nu trebuia să între în vigoare din data adoptării, adică din 11 iulie”.

„Dacă statul nu are bani pentru a procura autobuze, el trebuie să se adreseze companiilor private, însă regulile jocului trebuie să fie egale pentru toți participanții de pe piață. Acum patru ani am procurat de la o uzină din Ucraina 20 de autobuze de capacitate mare, dar atunci cînd am dorit să stabilim rutele pentru mașinile cumpărate, cei de la Primărie ne-au răspuns că pentru noi rute nu sînt. Noi am fost nevoiți să vindem aceste autobuze”, a menționat Afanasie Smochin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?