Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Evgheni Şevciuk propune desfăşurarea alegerilor locale în paralel cu cele parlamentare

29 sep. 2014,, 14:30   Politică
3571 0
Foto: gospmr.ru
Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, propune instituirea în Transnistria, după exemplul Rusiei, a zilei de vot unice. Şevciuk a declarat aceasta vineri seara, în emisie directă la primul post de televiziune local.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu titlu de prim pas în acest sens, el a propus desfăşurarea în aceeaşi zi a alegerilor locale şi a celor parlamentare, planificate pentru anul 2015.

"Este de dorit ca în Transnistria să existe doar două campanii electorale: pentru autorităţile reprezentative, adică de deputaţi ai consiliului sătesc, ai consiliului raional şi ai Sovietului Suprem, în aceeaşi zi, şi peste doi ani alegerile prezidenţiale. Pe de o parte, aceasta va oferi o economie de resurse, iar pe de altă parte, va sistematiza sistemul electoral în ansamblu", a opinat Şevciuk.

De asemenea el consideră oportun transferul deputaţilor la un sistem de activitate permanent şi reducerea numărului acestora de la 43 la 31.

Întrebat de telespectatori dacă la Tiraspol va fi aeroport, liderul transnistrean a răspuns că este pentru "cu ambele mâini".

"Avem o pistă bună, amplasamentul fostului aerodrom militar. În cadrul negocierilor ministerului afacerilor externe şi diferitelor contacte internaţionale, insistăm să deţinem actele corespunzătoare, care să ne permită inaugurarea acestui aeroport. Avem chiar şi investitori dispuşi să investească bani pentru a-l reutila în aeroport civil", a comunicat Şevciuk, dar a afirmat totodată că Moldova "împiedică deschiderea aeroportului, iar organizaţia internaţională CE, având în vedere caracterul nerecunoscut al Transnistriei, nu le va permite avioanelor să zboare din Tiraspol".

Conform spuselor lui Şevciuk, "interesele RMN constau în faptul ca să existe curse regulate, cel puţin, între Kiev şi Tiraspol, între Moscova şi Tiraspol".

El a anunţat că ministerul Apărării realizează o reformă în cadrul căreia a fost înfiinţată subdiviziunea de trupe aeropurtate. Recent acestea şi-au demonstrat cu succes pregătirea bună în cadrul unui exerciţiu antitero, pe care Şevciuk l-a urmărit personal.

Sovietul Suprem de la Tiraspol nu a aprobat iniţiativa lui Şevciuk de modificare a codului electoral, dar ultimul nu pierde speranţa că aceasta va fi acceptată şi o promovează insistent în mass-media.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?