X 
Cutremure stiri: 506

Se va desfășura sau nu referendumul în ziua alegerilor parlamentare?

19 sep. 2014,, 13:45   Politică
3667 2
Foto: noi.md
„În ziua alegerilor parlamentare poate fi organizat și referendumul. În schimb, în cazul în care nu desfăşurăm referendum, sînt premise că am putea să ne ciocnim cu anumite probleme, care ar duce la alegeri anticipate”, a declarat președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, informează NOI.md.

Acum cîteva zile, PLDM și PLR au propus organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare, pe marginea modificării Constituției. Cele două formațiuni propun să fie revizuite în special articolele ce vizează procedura de alegere a șefului statului, astfel încît președintele să poată fi desemnat prin votul direct al cetățenilor. Propunerea respectivă a fost depusă la Curtea Constituțională. Dacă va fi avizat pozitiv de Curtea Constituțională, precum și de Parlament, referendumul ar putea avea loc pe 30 noiembrie, în ziua alegerilor parlamentare.

„Tema aceasta se discută de ceva timp. Nu este o surpriză. Respectiv, era previzibil ca în ziua alegerilor parlamentare să organizăm un referendum. Interdicţii în acest sens nu există. În schimb, în cazul în care nu desfăşurăm referendum, sînt premise că am putea să ne ciocnim cu anumite probleme care ar duce la alegeri anticipate. După alegerile parlamentare nu se ştie care va fi configuraţia politică şi s-ar putea să nu mai fie organizat referendum. Noi vorbim de nişte modificări simple care ne-ar scuti de bătăi de cap”, a precizat Streleț.

De altă părere este preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. „Noi nu sîntem în totalitate împotrivă. Dar nu dorim repede, la fugă. În cazul alegerilor parlamentare în aceeaşi zi cu referendumul, se va vorbi doar de referendum şi oamenii nu vor şti ce să voteze. Noi trebuie să ne clarificăm ce preşedinte vom avea, ce atribuţii va avea, ce competenţe. Dacă modificăm Constituţia, trebuie să găsim o metodă de guvernare fără probleme. Trebuie să cîntărim toate lucrurile pentru a lua decizii. În caz contrar, am putea avea conflicte, o putere instabilă etc. Nu ne convine să facem o cîrpeală a Constituţiei. Pe noi ne interesează un sistem de guvernare stabil, modern şi de lungă durată. Problemele trebuie privite în ansamblu”, a subliniat Diacov.

Şi vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu consideră că graba strică treaba. „Această idee încearcă să distragă atenţia publicului de la responsabilităţile guvernării. În cazul dat nu este vorba de preşedinte. Modificarea Constituţiei va duce la schimbarea rolului instituţiilor, nu doar a şefului statului. Aceste lucruri trebuie rezolvate în perioada de pace electorală”, a adăugat reprezentantul liberalilor.

În opinia directorului executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroție, dacă constituţionaliştii permit organizarea referendumului, atunci el trebuie să aibă loc. „Eu nu vreau peste doi ani să avem alegeri anticipate. De aceea, este imperativ important ca la 30 noiembrie să avem şi referendum pentru alegerea directă a preşedintelui ţării”, a menționat expertul.

Curtea Constituţională urmează să se expună la acest subiect pe de 22 septembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав