Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Bumacov este recunoscător Rusiei pentru embargo (VIDEO)

19 sep. 2014,, 13:00   Economie
7007 12
Foto: noi.md
«Sînt sigur că cuvintele mele por părea cuiva drept culmea cinismului, dar nu vă grăbiţi să mă judecaţi, lasă să treacă vreo 3-4 ani şi atunci vom putea înţelege şi aprecia ce efect benefic a avut embargoul rusesc asupra producătorilor şi exportatorilor autohtoni de fructe şi legume», a declarat în fața jurnaliştilor Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în cadrul Festivalului Porumbului, relatează NOI.md.

Oficialul este profund convins că «foarte curînd noi vom reveni pe piaţa rusă cu produse mult mai calitative şi ambalate modern, care sînt într-adevăr solicitate acolo».

Ministrul a spus că în timpul recentei sale călătorii la Moscova, el a vizitat Expoziţia internaţională de produse alimentare şi băuturi.

«Am fost foarte mîndru: standul nostru era cel mai interesant, impresionant şi semnificativ. Minunatele noastre mere, prune, struguri… Totul – într-un ambalaj modern. Graţie proiectului USAID şi al Asociaţiei «Moldova-fruct», ţara noastră a fost prezentată mai bine decît toate celelalte. În jurul standului nostru se îmbulzeau doritorii de a stabili relaţii reciproc avantajoase cu Republica Moldova», a accentuat Bumacov.

El a mai spus că a purtat discuţii semnificative şi constructive cu şeful Rosselhoznadzor-ului, Serghei Dankvert. Au fost examinate şi eliminate problemele de monopolizare a exportului de fructe şi legume din Republica Moldova, lista companiilor admise pe piaţa rusă a fost extinsă la 242, au fost acordate garanţii de prevenire a reexportului de carne şi produse din carne din ţările Uniunii Europene. S-a convenit asupra soluționării problemei deschiderii frontierelor ruse pentru produsele moldoveneşti în cursul unei luni.

«Cu conducerea Rospotrebnadzor-ului am discutat nu numai pe tema vinurilor, dar şi pe cea a conservelor noastre. Aici, din motive pe care deocamdată nu le înţeleg, e o situaţie nu prea clară. Pot doar să vă asigur că ambele părţi și-au exprimat dorinţa şi necesitatea de a continua tratativele», a relatat ministrul.

«Apropo, în timpul vizitei mele am avut o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse Grigorii Karasin, l-am informat despre rezultatele negocierilor cu şefii instituţiilor lor fitosanitare. I-am reamintit şi despre sugestia viceprim-ministrului Dmitrii Rogozin de a vizita Moscova, cît de curînd posibil, pentru a soluţiona problemele. Noi, din partea noastră, am făcut totul ce depinde de noi, acum rămîne să aşteptăm decizia părţii ruse», a rezumat Bumacov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?