X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

BERD: Un factor de risc rămîne escaladarea tensiunilor în jurul Ucrainei și Rusiei

19 sep. 2014,, 11:00   Economie
3548 0
Foto: adevarul.ro
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a menținut prognoza de creștere economică a Republicii Moldova pe anul 2014 la nivelul de 2%, informează NOI.md. Totodată, potrivit noii analize a perspectivelor economice regionale prezentate (Regional Economic Prospects) de BERD, prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pe anul 2015 a fost menținută la nivelul de 4%.

De menționat că în luna mai 2014 BERD a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pe anul 2014 de la 3,5% pînă la 2%, pe fundalul crizei dintre Rusia și Ucraina, care are un impact negativ asupra economiilor mai multor state.

Potrivit experților BERD, comparativ cu luna mai, actuala prognoză de creștere economică a țărilor din regiunea noastră nu s-a schimbat semnificativ, cu excepția Ucrainei, pentru care prognoza de diminuare a PIB-ului pe anul curent a fost majorată de la 7% pînă la 9%. Pentru anul 2015 se prognozează o diminuare a PIB-ului Ucrainei cu 3%. Totodată, BERD prognozează că în anul curent creșterea economică în Rusia va fi la nivelul de zero, iar în anul 2015 PIB-ul Rusiei va scădea cu 0,2% în loc de o creștere de 0,6% prognozată anterior. Per ansamblu, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru majoritatea statelor din regiune, explicînd că în prognoza precedentă deja s-au luat în calcul posibilele riscuri legate de criza ruso-ucraineană.

BERD a declarat că cel mai mare factor de risc rămîne escaladarea tensiunilor în jurul Ucrainei și Rusiei, ceea ce are un impact negativ asupra acestor țări și asupra statelor din regiune în general.

Anterior BERD a menționat că, din cauza restricțiilor impuse de Rusia la importul de fructe, conserve, vinuri și unele tipuri de carne din Moldova PIB-ul țării noastre s-ar putea diminua cu 0,9 puncte procentuale, avînd în vedere că sectorul agrar constituie 40% din PIB-ul Moldovei, iar Rusiei îi revenea 80% din volumul total al exportului de fructe din Moldova. Totodată, s-a precizat că aceste riscuri au fost incluse la elaborarea prognozei anterioare pentru Moldova.

PIB-ul Moldovei, în semestrul I al anului 2014, a crescut cu 3,9% însumînd 47 de miliarde 695 de milioane de lei în prețuri curente de piață. Ministerul Economiei al Republicii Moldova și-a menținut prognoza de creștere economică pe anul 2014 la nivelul de 3,5%. FMI a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei de la 3,5% pînă la 2,25%, iar Banca Mondială – de la 4% pînă la 3%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?