X 
Cutremure stiri: 502

Chirilă: Guvernul ar trebui să elaboreze o politică clară de realizare a acordului cu UE (VIDEO)

15 sep. 2014,, 17:07   Politică
3977 1
Foto: noi.md
«Guvernul ar trebui să elaboreze o politică clară, transparentă şi chibzuită pentru realizarea Acordului de asociere și de liber schimb cu UE, care este mult mai importantă decît oricare altă problemă la etapa actuală», a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politica Externă, relatează NOI.md.

Expertul le-a prezentat jurnaliştilor rezultatele activităţii unui grup special în cadrul proiectului „Sprijinul V4 pentru integrarea economică a Georgiei şi a Republicii Moldova în Uniunea Europeană».

Analistul a reamintit că «de la 1 septembrie a intrat în vigoare Acordul privind crearea zonei de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care ar putea schimba cardinal nu doar economia noastră, dar şi întreaga societate. Este un proces deloc uşor, îndelungat, menit nu pentru un an-doi, ci pentru un deceniu, dar foarte necesar».

Expertul este ferm convins că «Republica Moldova ar trebui nu doar să studieze experienţa Poloniei, Cehiei, Slovaciei şi Ungariei, dar şi să implementeze această experienţă în conformitate cu realităţile din Moldova».

Victor Chirilă a prezentat opiniei publice recomandările pentru conducerea ţării noastre aprobate de experţii europeni. Mai mult decît atît, autorul lucrării este profund convins că realizarea acestor recomandări nu poate fi amînată pentru perioada postelectorală.

Printre alte recomandări, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra creării unor centre specializate de informare în fiecare raion al ţării, în care populaţia, agenţii economici şi specialiştii ar putea găsi răspunsuri la toate întrebările ce ţin de condiţiile comerţului pe pieţele UE, de cerinţe şi standarde, adică de orice detalii.

«Conducerea ţării ar trebui să acorde o atenţie deosebită unui sector atît de important al economiei ţării cum este agricultura, în care, într-un fel sau altul, sînt ocupaţi peste 40 la sută din populaţia ţării şi cu care sînt legaţi, chiar și indirect, toţi cetăţenii Republicii Moldova», a remarcat expertul.

«Eu înţeleg că astăzi toată conducerea Republicii Moldova este mai mult preocupată de viitoarele alegeri, dar amînarea procesului de elaborare a programului de realizare a Acordului de liber schimb cu UE este mult mai importantă pentru dezvoltarea cu succes a ţării noastre», a rezumat Chirilă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав