Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Banca Europeană a evaluat impactul sancțiunilor Rusiei asupra economiei Republicii Moldova

10 sep. 2014,, 12:28   Economie
4621 1
Foto: zn.ua
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a declarat că interdicția Rusiei privind furnizarea de fructe, conserve, vin şi unele tipuri de carne din Republica Moldova ar putea reduce produsul intern brut (PIB) al țării cu 0,9 puncte procentuale. Acestea sînt estimările preliminare ale efectului sancțiunilor ruseşti asupra Republicii Moldova, făcute de către experții BERD, care au evaluat impactul acestora şi asupra țărilor din regiune, în urma interdicției introduse de Rusia, privind furnizarea de produse alimentare din Uniunea Europeană, Statele Unite și o serie de alte țări, informează NOI.md.

Experții BERD, în studiul lor „The impact on the EBRD region of Russia’s food ban”, menţionează că Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Interdicția Rusiei se referă la momentul actual la livrarea din Republica Moldova a produselor de fructe şi legume proaspete, dar şi conservate, inclusiv a unor tipuri de carne și a vinurilor.

Precum subliniază experții BERD, ținînd seama de faptul că sectorul agrar din Republica Moldova constituie 40% din PIB-ul Moldovei, iar în Rusia erau livrate 80% din totalul exporturilor moldovenești de fructe, în conformitate cu estimările brute, efectul embargoului impus de Rusia ar putea reduce PIB-ul Moldovei cu 0,9 puncte procentuale.

Experții BERD consideră că efectul general cauzat de embargoul impus de Rusia va fi temporar, dar poate avea un impact semnificativ asupra exporturilor și PIB-ului celor trei state baltice, Norvegiei, Poloniei și Ungariei, deoarece exportul lor de produse alimentare în Rusia constituie o parte esențială din PIB-ul lor. Totodată Lituania, al cărei export de produse alimentare în Rusia constituie 2,7% din PIB, va avea de suferit cel mai mult.

De remarcat că PIB-ul Moldovei în I trimestru al anului 2014 a crescut cu 3,6%. Ministerul Economiei al Republicii Moldova a micşorat ceva mai devreme prognoza creşterii PIB-ului în anul 2014, de la 5,4% pînă la 3,5, Fondul Monetar Internațional ‒ de la 3,5% pînă la 2,25%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ‒ de la 3,5% pînă la 2% și Banca Mondială ‒ de la 4% pînă la 3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?