X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A fost anunțat costul construcției gazoductului Ungheni-Chișinău

2 sep. 2014,, 11:00   Economie
4708 3
Foto: basarabia.md
Cheltuielile pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău sînt estimate la 70 de milioane de euro. Informația a fost comunicată jurnaliștilor la Chișinău de ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlățean, relatează NOI.md. Potrivit oficialului român, această sumă depășește mult cheltuielile pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni, care au constituit 26 de milioane de euro (19 mil. euro au fost alocate de România, 7 mil. euro – de UE).

Titus Corlățean a subliniat importanța dării în exploatare, pe 27 august 2014, a gazoductului Iași-Ungheni, deoarece pentru prima dată în istoria contemporană a Moldovei ea va putea primi gaze naturale din Occident, din România, din UE, nu doar din Est, din Rusia.

Gazoductul Iași-Ungheni, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze natural sau echivalentul volumului de combustibil importat anual de Moldova (fără regiunea transnistreană). Iniţial, din România va fi livrat un volum de pînă la 50 milioane de metri cubi pe an. Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat „Vestmoldtransgaz”, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română – de compania „Transgaz”.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu staţia de comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost construit de consorţiul condus de societatea română „HABAU PPS Pipeline Systems” SRL.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?