X 
Cutremure stiri: 502

Drăguțanu: Piața valutară a Moldovei este pregătită pentru șocurile provocate de înrăutățirea condițiilor de comerț cu Rusia (VIDEO)

7 aug. 2014,, 17:15   Economie
3479 0
Foto: noi.md
Piața valutară a Moldovei este practic pregătită pentru șocurile provocate de înrăutățirea condițiilor de comerț cu Rusia. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul conferinței de presă de astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, întrebat de jurnaliști despre posibilul impact al înrăutățirii regimului de comerț cu Rusia și introducerea taxelor și interdicțiilor la producția din fructe și legume din Moldova asupra cursului leului și intrării de valută în țară.

Potrivit guvernatorului BNM, chiar și după restricțiile impuse de Rusia în comerțul cu Moldova pe piața valutară a țării noastre situația este calmă și se menține tendința de întărire a leului în raport cu euro și dolarul SUA.

Dorin Drăguțanu a subliniat că deprecierea leului față de dolar și euro cu 5,9% și 2,7%, respectiv, înregistrată de la începutul anului curent, este o pregătire pentru adaptarea mai ușoară a economiei moldovenești la restricțiile comerciale impuse de Rusia.

Oficialul a menționat că acum este destul de greu de estimat care vor fi efectele finale de pe urma sancțiunilor și restricțiilor față de Moldova pe termen scurt. Potrivit lui Drăguțanu, trebuie luate în calcul posibilele compensații din partea altor parteneri comerciali ai Moldovei și reorientarea exportului moldovenesc din Est spre Vest. Guvernatorul BNM a menționat că pe termen mediu și lung economia Moldovei se va acomoda la șocurile externe respective și se va reorienta spre alte piețe. Totodată, Dorin Drăguțanu a subliniat că pentru aceasta este nevoie de ceva timp.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав