X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce se întîmplă după moarte? Cercetătorii explică marele mister

3 iul. 2014,, 01:10   Ştiinţă şi IT
9162 1
Foto: moldovenii.md
Moartea nu este un moment, ci un proces destul de îndelungat, spun oameniii de ştiinţă, care dezaprobă astfel clasica formulă a „momentului morţii”. Ei vorbesc despre mai multe stadii ale morţii şi explică ce presupune fiecare.

Primul stadiu este moartea clinică. Durează între 4 şi 6 minute după stopul cardio-respirator şi este perioada în care pacientul poate fi resuscitat fără riscul unor leziuni cerebrale grave.

Creierul mai are suficient oxigen pentru a nu fi distrus în acest interval. De asemenea, organele interne rămîn încă „în viaţă” în acest timp şi pot funcţiona din nou normal, după restabilirea ritmului cardiac.

A doua etapă a morţii este moartea biologică, momentul în care celulele corpului încep să fie distruse, iar organele interne, inclusiv creierul, cedează.

În prezent, această etapă poată fi amînată de medici prin hipotermie, răcirea corpului sub temperatura lui normală. În acest mod poate fi oprită degenerarea organelor şi celulelor.

Aceste stadii sunt deja cunoscute bine de medici şi de cercetători, dar deocamdată rămîne un mister ce se întîmplă cu o persoană care este şi în moarte clinică şi în moarte biologică. Încercînd să lămurească acest aspect, savanţii cercetează fenomenul experienţelor la limita morţii.

Potrivit Out-Of-Body Experience Research Center din Los Angeles, peste 8 milioane de americani au declarat că au avut asemenea experienţe, care au loc atunci cînd o persoană este deja moartă clinic sau în pragul morţii.

Relatările acestor pacienţi, care descriu decorporalizarea şi plutirea printr-un tunel luminos, sunt atent studiate de oamenii de ştiinţă, care vor să înţeleagă procesul neurologic din spatele fenomenului.

Este posibil ca aceste trăiri bizare să fie provocate de lipsa de oxigenare a creierului sau să fie o formă de vise lucide.

Cert este că, dincolo de cele două stadii ale morţii, explicate de savanţi, nimeni nu ştie ce anume se întîmplă cu creierul sau cu conştiinţa unei persoane, părerile cercetătorilor fiind destul de împărţite.

De exemplu, medicul Sam Parnia crede chiar că moartea este un proces mult mai îndelungat decît se crede, iar bolnavii pot fi resucitaţi cu succes chiar şi după cîteva ore de la instalarea stopului cardiac.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?