Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Deputaţii vor examina epolitica bugetar fiscală pentru 2015 pînă la finele sesiunii actuale

25 iun. 2014,, 16:38   Societate
1940 0
Foto: gagauzinfo.md
Deputaţii Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe au propus, miercuri, să fie începută examinarea proiectului de lege cu privire la Politica Bugetar Fiscală (PBF) pentru 2015, pentru a reuşi să fie adoptat pînă la finele sesiunii primăvară-vară a Parlamentului.

Potrivit agenţiei "Infotag", liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a amintit colegilor din Comisie că "este deja sfîrşitul lunii iunie, iar pînă la încheierea sesiunii a rămas puţin timp, însă proiectul PBF nici nu a ajuns în Parlament".

"Guvernul urma să aprobe documentul încă la finele lunii mai. Înţeleg că unii reprezentanţi ai puterii nu doresc să se grăbească cu examinarea şi adoptarea documentului, deoarece este extrem de complicat. Ministerul Finanţelor propune majorarea taxelor rutiere cu 50%, cu 10-20% la accizele pentru carburanţi. Acest fapt se datorează deprecierii leului", a spus el.

Deputatul s-a adresat şefului Comisiei, liberalului democrat Veaceslav Ioniţă, să influenţeze colegii de partid din Guvern pentru a accelera înaintarea PBF în Parlament.

Ioniţă a fost de acord că acest subiect este extrem de important, însă a amintit practica de anul trecut, cînd "documentul încă nu primise avizul Guvernului, dar Parlamentul deja organiza discuţii".

"Propunerile parlamentului au fost transmise Guvernului şi cînd proiectul PBF a ajuns în Parlament, acesta deja conţinea amendamentele noastre", a amintit el.

Parlamentul a aprobat PBF pentru 2014 la finele lunii decembrie. În timpul discutării documentului opoziţia a criticat legea, considerînd că aceasta conţine numeroase imperfecţiuni. Mai apoi liberalii au contestat la Curtea Constituţională multiple prevederi ale PBF, printre care plafonarea taxelor locale, scutirea Companiei de Construcţii „Glorinal” de achitarea impozitului de 25 mil. de lei, majorarea accizelor la ţigarete. Aceasta a dus la faptul că prin decizia instanţei de judecată deja la începutul anului 2014 Parlamentul a fost nevoit să revizuiască multe prevederi ale documentului.

Potrivit legislaţiei, Guvernul trebuie să adopte PBF în mai, Parlamentul - cel tîrziu în iulie, pentru ca la începutul lunii septembrie să purceadă la examinarea proiectului de lege cu privire la bugetul pentru anul următor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?