X 
Cutremure stiri: 502

Capcană europeană pentru Ucraina

25 iun. 2014,, 00:10   Externe
8418 13
Foto: ruvr.ru
Vineri, Ucraina intenționează să semneze partea economică a acordului de asociere cu UE. Visul despre Europa și 11 miliarde de euro îi poate costa destul de scump pe ucraineni.

Programul asistenței economice europene pentru Ucraina reprezintă aproximativ 11 miliarde de euro. Din acești bani, ceva mai mult de 1,5 miliarde de dolari vor fi acordați Ucrainei încă anul acesta și tot atîția bani vor fi alocați din fondurile UE pînă în anul 2020. Restul de 8 miliarde reprezintă finanțarea unor proiecte concrete pe linia Băncii Europene de Reconstrucții și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții, a căror punere în aplicare va depinde direct de eficiența economiei Ucrainei.

Deocamdată nu se știe în ce condiții vor aloca europenii acești bani pentru Kiev. Textul final al documentului, care trebuie să fie semnat la sfîrșitul acestei săptămîni, nu a fost încă coordonat. Se știe însă că Ucraina va deschide piața sa pentru mărfurile europene și își va asuma obligația de a aduce producția sa în conformitate cu standardele europene. În afară de asta, Ucraina trebuie să reducă beneficiile sociale și să crească tarifele pentru populație. Asta înseamnă un colaps economic pentru majoritatea cetățenilor țării. Iată opinia lui Vladimir Pantin, expert la Institutul Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale.

„Evident, așa ceva va aduce Europei o piață uriașă, care este Ucraina. În ceea ce privește Ucraina, la început s-ar putea ca toate acestea să ridice un pic nivelul vieții. În sensul că vor apărea noi mărfuri și unele tehnologii noi. Însă peste cîteva luni, toate acestea se vor repercuta dezastruos asupra economiei Ucrainei. Despre acest lucru vorbesc absolut toți economiștii. Întreprinderile vor începe să se închidă în masă, de la industria ușoară și pînă la industria grea, metalurgie și altele. Se poate aștepta că deja toamna Ucraina va începe să culeagă toate roadele acestei semnări. Și nu întîmplător, tocmai acum, în următoarele săptămîni, autoritățile ucrainene doresc cu orice preț să pună capăt rebeliunii din sud-estul țării. Pentru ca apoi nemulțumirea și acțiunile pe care le va provoca această semnare, să poată fi suprimate fără a se mai ține cont de sud-estul Ucrainei”.

Potrivit unor sociologi, este bine ca reformele economice radicale să fie efectuate tocmai în momentele unor zguduiri sociale, cînd scăderea vertiginoasă a nivelului de trai este cel mai mic rău. În același timp, pesimiștii prezic revolte sociale în masă în toate regiunile țării. Ele vor începe atunci cînd ucrainenii vor înțelege că au fost din nou mințiți. Judecînd după situația deplorabilă din Ucraina, din păcate a rămas puțin timp de așteptat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав