X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 176
Transnistria stiri: 1459

În Moldova a crescut o generaţie întreagă pentru care Marele Război pentru Apărarea Patriei înseamnă vorbe goale

22 iun. 2014,, 11:00   Societate
6264 35
Foto : noi.md
"În Moldova a crescut o generaţie întreagă de tineri pentru care Marele Război pentru Apărarea Patriei înseamnă vorbe goale", a declarat vineri, la puntea video Moscova-Kiev-Chişinău "22 iunie - Ziua Memoriei şi Durerii", conducătorul Clubului Istoric - Patriotic Rus din Chişinău, Alexei Petrovici.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a informat că în republică în genere nu se foloseşte sintagma Marele Război pentru Apărarea Patriei, iar în manualele şcolare acesta este denumit Al Doilea Război Mondial.

"Am văzut recent manualul unui elev de clasa a cincea cu predare în limba rusă. Acesta rezervă două ore întregului război. Şi în fotografiile care ilustrează tragedia războiului din 1941-1945 este prezentat mareşalul Paulus şi "conducătorul României" - Ion Antonescu, şi scrie puţin despre Stalingrad. Literaturii despre război, de asemenea, i se rezervă două ore", a comunicat el.

În opinia sa, autorităţile republicii caută să extirpeze cu bună ştiinţă din memoria poporului fapta eroică pe care moldovenii au săvîrşit-o împreună cu fraţii lor ucraineni şi ruşi.

"La noi este o normă să renominalizezi străzile, dacă acestea au purtat numele unor Eroi ai Uniunii Sovietice - participanţi la eliberarea Moldovei, să închizi muzee dedicate războiului. Tot la un liceu am dat de o listă de conducători de oşti moldoveni remarcabili din toate timpurile. Alături de domnitorul Ştefan cel Mare, acolo este pomenit Regele României Mihai cu menţiunea, că este un mare luptător, pentru că a retras România din războiul cu Germania hitleristă. Şi asta atunci cînd tancurile Armatei Roşii se aflau deja lîngă Bucureşti... Iată cu asemenea, aşa zise date, este ticsit tineretul moldovenesc", a spus conducătorul Clubului Istoric - Patriotic Rus.

Petrovici a anunţat că pe 22 iunie în toată republica vor avea loc acţiuni cu genericul "Lumînarea memoriei", la care multe organizaţii obşteşti sînt dispuse să adere.

"Acţiunea va avea loc lîngă monumentul ostaşilor, cavalerişti ai corpului nr.2 de cavalerie "Comitetul Comisarilor Poporului al URSS". Ostaşii acestuia au fost printre primii care au întîmpinat forţele superioare ale inamicului în iunie 1941 şi cu preţul unor eforturi şi pierderi enorme au frînat ofenisva duşmanului. Ulterior, corpul a participat la luptele principale din Marele Război pentru Apărarea Patriei şi au încheiat acţiunile de luptă în Austria. În dimineaţa zilei de 22 iunie, participanţii vor aprinde lumînări în memoria celor căzuţi în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei", a mai spus Petrovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав