Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Alexandru Muravschi: refuzul de cooperare a Moldovei cu CSI şi Rusia este posibil doar la declararea boicotului de către acestea

16 iun. 2014,, 16:12   Societate
5237 0
Foto: news.mail.ru
Încetarea cooperării Moldovei cu CSI este posibilă doar în cazul în care ţările CSI (la iniţiativa Rusiei) îi vor declara Moldovei boicot, a scris pe pagina sa din reţelele de socializare fostul ministru al Economiei RM, Alexandru Muravschi.

Astfel a comentat el afirmaţiile viceministrului Dezvoltării Economice a Rusiei, Aleksei Lihaciov, despre faptul că "Republica Moldova nu va putea îmbina două sisteme regulatoare: CSI şi UE. Va fi nevoită să facă o alegere şi dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, atunci sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil".

Potrivit agenţiei "Infotag", economistul moldovean consideră că sînt posibile cîteva variante de evoluţie a evenimentelor relaţiilor părţilor. "Prima. Moldova rămîne membru cu drepturi depline al Acordului de Comerţ Liber (ACL) în CSI, dar va fi intensificat controlul documentelor de provenienţă a mărfurilor la frontieră, pentru a exclude fluxul acestora din Uniunea Europeană pe piaţa ţărilor Uniunii Vamale fără respectarea obligaţiunilor vamale de rigoare", a menţionat Muravschi, considerînd o astfel de decizie ideală pentru Moldova, cu toate că puţin probabilă.

"Al doilea scenariu. Rusia şi alte state ale CSI exclud un şir de mărfuri moldoveneşti din ACL, dar păstrează anumite preferinţe la mărfurile de care au nevoie", a scris economistul, numind o astfel de decizie "normală".

O altă decizie acceptabilă consideră el că ar fi anularea de către Rusia şi ţările CSI a tuturor privilegiilor, legate de calitatea de membru al Moldovei în CSI şi răspîndirea asupra relaţiilor comerciale cu aceasta a regulilor standard ale WTO.

Muravschi admite şi o a patra variantă, pe care o caracterizează ca "mai mult politică, decît economică".

"Rusia şi ţările CSI vor introduce măsuri de restricţie la importul mărfurilor moldoveneşti (majorarea ratelor tarifare, sporirea cerinţelor la standarde pînă la interzicerea importului unor mărfuri pe teritoriul Uniunii Vamale), fapt ce va crea dificultăţi reale pentru Moldova, dar şi o va obliga să lucreze asupra sporirii competitivităţii produselor proprii", a spus fostul ministru al Economiei, considerînd că deciziile Rusiei pot fi contestate prin mecanismele WTO şi subliniind că Moldova poate avea relaţii comerciale nu doar cu UE şi CSI, dar cu toate ţările lumii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?