Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

La Parlament a fost deschisă o expoziţie dedicată primelor alegeri democratice din Polonia

5 iun. 2014,, 16:53   Societate
4288 2
Foto: fsvps.ru
Cu prilejul primelor alegeri democratice din Polonia, joi dimineaţă, în holul Parlamentului a avut vernisarea expoziţiei "De la Solidaritate la Masa rotundă" Potrivit agenţiei "Infotag", aceasta este organizată de Ambasada Poloniei la Chişinău împreună cu Institutul Polonez la Bucureşti.

Expoziţia ilustrează negocierile reprezentanţilor guvernului comunist al Poloniei cu opoziţia "Solidaritate" în vara anului 1989, care mai apoi au dus la primele alegeri libere din istoria Poloniei moderne. Ea a devenit prima ţară din spaţiul postsovietic în care în urmă cu 25 de ani au avut loc alegeri libere.

„Aceste alegeri au devenit rezultatul unui compromis dificil, la care au ajuns în cadrul unei mese rotunde regimul comunist şi opoziţia "Solidaritate". Opoziţia a utilizat această şansă pe deplin şi a obţinut tot ce a putut. Amploarea victoriei a surprins comuniştii. Rezultatele au dus mai apoi la apariţia unui guvern nou, nu comunist, după care a apărut "Toamna popoarelor", căderea Zidului din Berlin şi "Revoluţia de catifea" în Cehoslovacia”, a spus la deschiderea expoziţiei ambasadorul Poloniei, Artur Michalski.

El a subliniat că "Polonia va continua să acorde Republicii Moldova susţinere pe calea europeană".

"Clasa politică din Moldova doreşte ca ţara să ajungă în Europa. Această muncă deja dă rezultate, iar cu timpul Moldova ca intra în marea familie europeană, cu toate că istoric şi cultural întotdeauna aţi făcut parte din ea. Doresc din tot sufletul succes cetăţenilor Moldovei", a subliniat diplomatul.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a felicitat cetăţenii polonezi cu 25 de ani de la primele alegeri democratice în Polonia şi a mulţumit conducerea Poloniei pentru susţinerea acordată Moldovei în procesul de integrare europeană.

"Republica Moldova şi Polonia au multe în comun în ceea ce priveşte asigurarea libertăţii economice şi politice a ţărilor noastre. Polonia, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, a jucat un rol important în crearea "Parteneriatului Estic", care a deschis noi oportunităţi pentru Moldova, inclusiv în privinţa liberalizării regimului de vize şi modernizarea ţării în conformitate cu standardele europene", a spus Corman.

Expoziţia foto "De la Solidaritate la Masa rotundă" poate fi vizitată pînă pe 13 iunie în holul Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?