Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În India a fost creat un nou STAT, după lungi bătălii separatiste

2 iun. 2014,, 10:45   Externe
4270 0
Foto : antena3.ro
India a creat luni cel de-al 29-lea stat, Telangana, un eveniment sărbătorit în sudul ţării, după o campanie separatistă de aproape şase decenii, relatează MEDIAFAX.

Kalvakuntla Chandrashekar Rao, care a făcut greva foamei pentru a obţine cîştig de cauză, a fost instalat în postul de şef al Executivului acestui nou stat, într-o ceremonie, luni dimineaţa, la Hyderabad, capitala noului stat.

Locuitorii au sărbătorit crearea acestuia la miezul nopţii, cu foc de artificii, în capitală.

Noul premier al Indiei Narendra Modi l-a felicitat pe Rao şi a promis "susţinere totală poporului şi Guvernului din Telangana", într-un mesaj postat pe Twitter.

"India are un nou stat. Bine aţi venit în Telangana, cel de-al 29-lea stat al nostru. Telangana va consolida marşul nostru către dezvoltare în anii următori", a adăugat el. "Naşterea Telangana are loc după ani de luptă şi sacrificii pentru numeroase persoane", se mai arată în mesaj.

Noul stat a fost creat în urma scindării statului Andhra Pradesh. Hyderabad, unde sunt instalate numeroase grupuri importante în domeniul tehnologiei de vîrf, va rămâne capitala celor două state timp de zece ani.

Campania în vederea creării acestui stat, situat într-una dintre cele mai sărace regiuni, a început în anii '50, promotorii săi denunţînd lipsa de atenţie faţă de regiune din partea executivelor locale.

n schimb, elitele şi locuitorii regiunilor de coastă din Andhra Pradesh, mai bogate, se opuneau acestei scindări, temându-se de o destabilizare economică a regiunii.

Şeful Executivului statului Andhra Pradesh a demisionat la începutul anului, în semn de protest, înainte de dezbaterea în Parlament a creării acestui nou stat. Dezbaterea a provocat scene de haos în Parlament, aleşii bătându-se între ei şi folosind gaze lacrimogene unii împotriva altora.

Decizia de a crea acest stat a fost considerată mult timp, de către analişti, o manevră electorală a Partidului Congresului, înfrînt recent în alegerile legislative, cu scopul de a atrage voturi în sudul ţării. Partidul a obţinut doar două dintre cele 42 de mandate aflate în joc în alegerile legislative la nivelul statului Andhra Pradesh.

Opozanţii creării statului apreciază că această decizie deschide "cutia Pandorei" revendicărilor separatiste în India.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?