X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ucraina: Președintele demis Viktor Ianukovici 'va respecta' alegerea făcută de popor

26 mai. 2014,, 14:12   Externe
4936 9
Foto : svoboda.org
Președintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia la sfîrșitul lunii februarie, a declarat luni că 'va respecta' alegerea poporului în urma scrutinul prezidențial de duminică, cîștigat de miliardarul Petro Poroșenko, relatează AFP.

'Indiferent de regiune sau de participare, indiferent de alegerea care a fost făcută, eu voi respecta această alegere ce intervine în cel mai dificil moment pentru țara noastră', a spus Ianukovici, într-o declarație de presă, dată publicității la Rostov pe Don, oraș în sudul Rusiei, citată de agențiile ruse de presă.

Ianukovici, considerat un politician prorus, a fost înlăturat de la putere în urma unei ample mișcări de contestare, după ce a renunțat să mai semneze Acordul de asociere a Ucrainei la UE, parafat înainte, la summitul din noiembrie trecut a Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Acțiunea de protest proeuropeană, începută de cîteva ONG-uri, s-a transformat în decurs de cîteva săptămîni într-un protest fără precedent în această fostă republică sovietică, mai ales după ce guvernul său a declanșat represalii severe împotriva opozanților. Zeci de manifestanți au fost uciși pe Maidan, piața din centrul Kievului, epicentrul mișcării de contestare, în urma confruntărilor cu trupele antirevoltă Berkut.

Criza din Ucraina a dus la cea mai gravă confruntare între Occident și Rusia de la încheierea războiului rece.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?