Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Țîrdea: Mă tem că recensămîntul se va încheia cu un scandal de proporţii

21 mai. 2014,, 11:12   Societate
18414 21
Foto: noi.md
Potrivit analistului Bogdan Țîrdea, există anumiți factori care pot afecta calitatea recensămîntului care are loc acum în Moldova.

"Este evidentă presiunea mare asupra acestui proces din partea României, a declarat pentru NOI.md Bogdan Țîrdea. ‒ Această țară are propriile interese, pe care le promovează în mod activ. Băsescu a afirmat în repetate rînduri că există două state românești, de aceea, acum, în perioada recensămîntului, toate organizațiile unioniste posibile le promit cetăţenilor Republicii Moldova bani, televizoare, excursii la mare, maşini, doar pentru ca ei să se autoidentifice ca români. Chiar și Guvernul României a promis cetățenilor Republicii Moldova, în cazul în care se declară români, să le faciliteze obţinerea cetățeniei române. Există dovezi reale de luare de mită, manipulare, presiuni. Nu pot spune că recensămîntul realizat acum 10 ani a fost complet sincer, dar ceea ce se întîmplă acum promite să se transforme într-un scandal de proporţii. Rezultatele acestuia vor fi puse la mare îndoială de către partidele de stînga, de opoziţie, care vor spune că acest recensămînt este fabricat și falsificat", este convins Țîrdea.

Analistul politic consideră că poziția partidelor aflate la guvernare este una neclară, căci ei nu reacţionează absolut deloc la situația creată.

"Cele două partide aflate la guvernare – Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat – vorbesc despre faptul că doresc să consolideze statalitatea, pe de altă parte, ei nu vor să se certe nici cu România, în special, în lumina faptului că Filat s-a împăcat, în cele din urmă, cu Băsescu. Astfel, acest recensămînt are loc într-o atmosferă ușor deformată. Nu putem exclude faptul că rezultatele recensămîntului nu vor reflecta situația reală, în ce priveşte autoidentificarea cetățenilor. Astăzi, în ţară nu are cine apăra, practic, identitatea moldovenească. Există o singură campanie, cea a lui Dodon: "Iubesc, Moldova", care este înăbuşită prin toate mijloacele, fiind oprimată, și care nu apare pe toate canalele", a subliniat Țîrdea.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?