X 
Cutremure stiri: 502

În 14 zile de regim fără vize 0,41% dintre cetățeni au părăsit Moldova. Ce va fi mai departe? Opinia expertului

13 mai. 2014,, 15:45   Societate
6459 4
Foto: noi.md
Timp de două săptămîni, potrivit datelor Poliției de Frontieră, şi-au folosit dreptul la regimul fără vize pentru trecerea frontierei cu UE 14654 de cetățeni ai Republicii Moldova, ceea ce reprezintă 0,41% din totalul populației ţării. În primele șapte zile au traversat granița cu pașapoarte biometrice 8136 de cetăţeni. În a doua săptămînă numărul celor care au intrat pe teritoriul Europei a scăzut pînă la 6518 persoane.

Președintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a cărui opinie în acest sens a fost solicitată de NOI.md, și-a exprimat convingerea că regimul fără vize nu va schimba semnificativ situația demografică din republică.

„Nu pot spune că aceste cifre sînt alarmante. Posibil oamenii noștri, în euforia startului, au vrut să vadă cum e viaţa în Europa şi dacă sînt ei aşteptaţi într-adevăr acolo. Această perioadă nu este semnificativă. Sînt convins că cei care au plecat acolo după 28 aprilie cu gîndul să se angajeze în cîmpul muncii vor fi dezamăgiți. În Europa a fost înăsprită legislația muncii, iar cetățenii noștri vor fi pur și simplu trimişi înapoi. Sînt sigur că un asemenea flux ne așteaptă deja în viitorul apropiat. Procesul de migrare în Moldova a început încă la începutul anilor '90 și, din păcate, nu mai poate fi oprit. În ţara noastră acest flux este mult mai mare decît în țările vecine: România, Ucraina. Nu cred că regimul fără de vize va schimba în mod dramatic numărul populației țării noastre, dar, fără îndoială, va avea o influenţă asupra lui. Oamenii tind să plece din Moldova sub orice pretext, fiind nemulțumiți de situația socio-economică din țară", a opinat Mocanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав