X 
Cutremure stiri: 506

Liderii coaliției de guvernare consideră că Moldova are şanse de a se integra în UE

5 mai. 2014,, 13:35   Societate
3011 5
Foto: noi.md
Liderii Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană consideră că Moldova are şanse de a se integra în Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de politicieni duminică seara, în cadrul emisiunii Replica de la postul de televiziune Prime, relatează agenţia "Infotag".

Preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat că "integrarea va avea loc, cel mai probabil, în 2020".

"Ar fi bine ca acest moment să aibă loc în 2019, cînd România va deţine preşedinţia Uniunii Europene, dar Moldova va finisa Strategia de dezvoltare abia în 2020. Astfel, doar atunci ţara noastră va fi pregătită pentru aderarea la UE", a spus Filat.

Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, consideră că "acest fapt se poate produce şi mai devreme – dacă Moldova va da dovadă de voinţă politică corespunzătoare".

"Dacă toamna trecută vorbeam despre liberalizarea regimului de vize ca despre ceva ipotetic, atunci, într-un termen scurt, regimul de vize a fost anulat. De aceea, acum şi aderarea la Uniunea Europeană poate deveni realitate, există premise semnificative, potrivit cărora în 2019 Moldova poate deveni membru cu drepturi depline al UE", a spus Hadârcă.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a menţionat că "integrarea în UE este un proces de lungă durată".

"Pentru noi acum este importantă nu însăşi aderarea şi nici data posibilei aderări, ci implementarea standardelor europene, îmbunătăţirea nivelului de trai, a calităţii vieţii. Reformele trebuie realizate pentru a ajunge la nivelul ţărilor europene. Atunci Moldova va fi pregătită pentru aderarea la UE", a declarat Lupu.

Liderii CGPE au subliniat că, după liberalizarea regimului de vize cu UE, următorul obiectiv al Moldovei este curînda semnare a Acordului de asociere. Potrivit opiniei lor, acest fapt poate avea loc la sfîrşitul lunii mai. "Anterior ne-am înţeles despre semnarea documentului la finele lunii august, acum cel mai tîrziu termen este finele lunii iunie. Dar sperăm să semnăm Acordul pînă la finele lunii mai",a declarat Filat.
În opinia sa, locuitorii ţării necesită "informare eficientă, pentru ca la alegerea următoarei componenţe a legislativului să se bazeze pe cunoştinţe, nu pe manipulare".

"La momentul actual, acest fapt este o omisiune a autorităţilor. Deocamdată nu am reuşit să-i convingem pe cetăţeni că aderarea la UE pentru Moldova este nu doar o oportunitate, ci o necesitate vitală. A fost dat startul campaniei de informare a cetăţenilor, care va avea anumite rezultate", a spus Lupu.

Participanţii la emisiune şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ucraina, care reprezintă un pericol real pentru Moldova.

"Situaţia din Ucraina devine periculoasă pentru Moldova şi autorităţile moldoveneşti trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a preveni destabilizarea situaţiei şi acţiunile separatiste. Cu regret, nu dispunem de pîrghiile necesare pentru a influenţa situaţia din regiune. Unica armă a noastră este dialogul diplomatic. Totodată, aceasta este o situaţie excepţională şi trebuie să acţionăm hotărît", a spus Lupu.

Hadârcă consideră că autorităţile moldoveneşti trebuie să se adreseze SUA, UE şi structurilor internaţionale, inclusiv NATO, pentru ajutor.

"Situaţia este foarte serioasă şi noi trebuie să cerem mai mult ajutor pentru a asigura securitatea", a declarat Hadârcă.

La rîndul său, Vlad Filat consideră că "situaţia din Ucraina îmbină toate elementele unui război civil, care pot influenţa situaţia din Moldova". "Deja există tendinţe din partea unor partide din opoziţie, cum ar fi comuniştii sau socialiştii, care susţin acţiunile separatiste şi care sînt susţinuţi de autorităţile de la Kremlin. Voronin este direct responsabil pentru situaţia din Găgăuzia şi Taraclia. El trebuie să înţeleagă, la fel şi guvernarea rusă, că Republica Moldova are interese naţionale proprii, la fel cum şi Federaţia Rusă are interese naţionale proprii", a declarat Filat.

Liderul liberal-democrat a subliniat că "Chişinăul îşi doreşte să aibă relaţii bune cu Moscova, dar insistă asupra concretizării acestora".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав