Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Ucraina: premierul Arseni Iațeniuk atribuie poliției vina pentru numeroasele victime de la Odesa

4 mai. 2014,, 16:59   Externe
5186 0
Foto: hvylya.org
Evenimentele de la Odesa, soldate vineri cu zeci de morți, vor face obiectul unei investigații din partea unei echipe speciale din cadrul Parchetului General al Ucrainei, a anunțat duminică premierul ucrainean Arseni Iațeniuk într-o alocuțiune rostită cu ocazia vizitei pe care o efectuează în importantul oraș-port din sudul țării, în cea de-a doua zi a doliului național decretat în memoria victimelor, relatează Interfax.

„M-am adresat biroului procurorului general și am cerut ca ancheta să fie transferată direct către Departamentul Central de Investigare din cadrul Parchetului General”, a afirmat șeful guvernului ucrainean, subliniind că trebuie „găsiți toți instigatorii, toți organizatorii”.

Premierul Iațeniuk a calificat violențele de la Odesa drept o provocare împotriva poporului ucrainean și a locuitorilor Odesei, sugerînd că Rusia s-ar afla în spatele evenimentelor.

Cu toate acestea, el a apreciat că responsabilitatea pentru cele întîmplate la Odesa îi revine poliției, care, în opinia sa, trebuia să prevină violențele. „Personal, cred că sînt de vină serviciile de securitate și forțele de ordine, care nu au făcut nimic pentru dispersarea protestatarilor”, a spus Iațeniuk, citat de RIA Novosti. „Dacă sistemul de apărare a ordinii publice ar fi funcționat normal la Odesa, toți acești teroriști ar fi trebuit să fie dezarmați”, a continuat Iațeniuk, referindu-se la militanții proruși din acest oraș, cu populație majoritar rusofonă.

La Odesa, care nu și-a revenit încă din șocul tragediei de vineri, soldată cu moartea a 46 de persoane, o nouă manifestație în favoarea unității Ucrainei este prevăzută în cursul zilei de duminică, relatează AFP.

Premierul s-a deplasat în acest oraș-port din sud, unde avea prevăzute întîlniri cu oficiali locali. Violențele de la Odesa vor face obiectul unei anchete complete și independente, a declarat el la BBC.

Martori din Odesa au relatat pentru agenția France Presse modul în care s-a derulat drama de vineri: incendiul, potrivit acestora, a fost rezultatul răzbunării miilor de microbiști și manifestanți pro-Ucraina, furioși că fuseseră atacați cu brutalitate de către militanți proruși.

O mulțime furioasă a invadat și distrus tabără de corturi ale prorușilor din oraș, înainte de a asedia Casa Sindicatelor, unde se refugiaseră militanții proruși. Clădirea a fost incendiată cu cocktailuri Molotov, prinzînd în capcană zeci de persoane. Cei care nu au murit asfixiați cu fum, au murit sărind de la geamurile clădirii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat, la rîndul său, sîmbătă, că violențele au fost „coordonate de grupuri de sabotaj din Rusia”.

Rusia, pe care Occidentul o acuză, la fel ca puterea de la Kiev, că orchestrează tensiunile din estul Ucrainei, a declarat sîmbătă că „este cel puțin absurd să vorbești de alegeri” în Ucraina, în contextul actual al violențelor, în timp ce scrutinul anticipat pentru alegerea succesorului președintelui destituit Viktor Ianukovici este prevăzut pentru 25 mai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?