X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Majoritatea cetăţenilor nu au bani să călătorească în UE fără vize

24 apr. 2014,, 15:25   Societate
5563 2
Foto: noi.md
"Cetăţenii Republicii Moldova nu au bani să călătorească în UE fără vize începînd cu data de 28 aprilie, cînd intră în vigoare regimul liberalizat de vize cu UE", arată datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat astăzi de Institutul de Politici Publice (IPP).

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că doar unu din patru respondenţi consideră că anularea regimului de vize va facilita călătoriile peste hotare.

"54% dintre respondenţi nu cred că vor beneficia de acest regim – fie că nu planifică să călătorească, fie că nu dispun de resurse financiare. Fiecare al 10-lea respondent are paşaport românesc", a spus Barbăroşie.

Sondajul a mai arătat că 79% dintre cetăţeni nu intenţionează să plece la muncă peste hotare în următoarele şase luni, în timp ce doar 10% îşi exprimă intenţia de a pleca la muncă peste hotare.

"Întrebaţi dacă regimul liberalizat de vize le oferă dreptul la muncă în UE, 34% au răspuns "Da", ceea ce nu este adevărat. Asta înseamnă că cetăţenii au o percepţie greşită despre oportunităţile pe care le oferă acest regim liberalizat de vize, iar autorităţile trebuie să fie mai explicite în acest sens", a spus expertul.

Potrivit lui, în ultimii 5 ani 83% dintre cetăţeni nu au călătorit în ţările UE. Principalele ţări de destinaţie sînt România şi Italia.

Întrebaţi al cui merit este liberalizarea regimului de vize, 35% din populaţie consideră că este meritul Guvernului, în timp ce 49% consideră că acest lucru se datorează conjuncturii externe. 15% nu au ştiut să răspundă la această întrebare.

În ceea ce priveşte Acordul de asociere cu UE, peste 60% dintre respondenţi consideră că semnarea acestui acord este importantă şi foarte importantă pentru viitorul Moldovei. Alţi 22% consideră că este puţin importantă.

În opinia a 41% dintre respondenţi, asocierea cu UE va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei, în timp de 29% consideră că acestea se vor înrăutăţi. 19% consideră că nimic nu se va schimba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?