X 
Cutremure stiri: 502

Chișinău – Tiraspol: cale lungă pînă la consens

22 apr. 2014,, 12:20   Societate
3946 1
Foto: noi.md
Runda ordinară (oare a cîta la număr?) de negocieri dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului privind reglementarea diferendului transnistrean s-a încheiat fără înțelegeri și progrese. Cea mai arzătoare problemă pentru fermierii moldoveni din partea stîngă a Nistrului, care au terenuri agricole după traseul Camenca-Tiraspol, a rămas nesoluționată, relatează NOI.md.

„Partea transnistreană propune fermierilor moldoveni condiții inacceptabile de arendă a propriilor terenuri agricole. Cu alte cuvinte, fermierilor li se propune să renunțe la proprietatea lor. Cu părere de rău, Tiraspolul nu dorește să rezolve această problemă sau să acționeze în conformitate cu mecanismul elaborat în anul 2006. Vom mai întreprinde cîteva tentative de a ajunge la o înțelegere, însă mă tem că și acestea nu se vor încununa de succes. Vom elabora condițiile de recuperare a pierderilor fermierilor, care deja au înregistrat pierderi, prelucrînd și parțial însămînțînd terenurile. Nu este prima provocare din partea Transnistriei, o situație similară s-a înregistrat în anul 2004”, a declarat pentru NOI.md viceministrul Economiei Octavian Calmîc.

„Vom discuta această problemă în cadrul ședinței de mîine a consiliului raional. Împreună ne vom gîndi cum să restituim pierderile țăranilor. Altceva este supărător: transnistrenii au obținut toate cele solicitate de la Moldova, dar nu doresc să cedeze într-o problemă evidentă”, a subliniat președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi.

Experții constată că Moldova nu are pîrghii eficiente de presiune asupra Tiraspolului, care nu ezită să declare că regiunea este supusă unei blocade economice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав