Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Sindicatele din Moldova au înaintat Guvernului cerinţe noi

16 apr. 2014,, 13:25   Societate
3633 0
Foto: sindicate.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a înaintat Guvernului în ajun, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Iurie Leancă, cerinţe noi.

Potrivit agenţiei "Infotag", principala cerinţă este majorarea salariului minim din ţară pînă la nivelul minimului de trai.

Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a menţionat că "acum salariul minim constituie 600 lei şi acoperă minimul de trai doar cu 35%".

Acesta a mai solicitat majorarea cuantumului indemnizaţiei unice la naşterea copilului, începînd cu 2015, cel puţin cu jumătate ‒ pînă la 5 mii lei.

"Insistăm şi asupra elaborării unui mecanism de acordare tinerilor a creditelor pe termen lung cu o dobîndă de 5% pentru procurarea locuinţelor, precum şi oferirea mai multor facilităţi, pentru ca aceştia să nu plece din ţară", a spus liderul sindical.

Potrivit spuselor lui, săptămîna viitoare sindicatele vor desfăşura întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi altor instituţii de profil, pentru a depista posibilele pericole pentru economie în legătură cu viitoarea semnare a Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb.

"Putem vorbi ore în şir despre avantajele pentru Moldova oferite de semnarea acestui Acord, însă trebuie să ne axăm pe probleme reale, cu care se pot confrunta cetăţenii ţării", consideră Budza.

Premierul a apreciat înalt cooperarea între Guvern şi sindicate, menţionînd că instituţiile au scopuri asemănătoare, ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei.

"Însă trebuie să corelăm cerinţele muncitorilor, care sunt reprezentaţi de sindicate, cu posibilităţile reale. Este important de a continua dialogul constructiv în scopul de a găsit soluţii convenabile", a spus premierul, propunînd să se gîndească împreună cum pot fi majorate veniturile la bugetul de stat.

"Infotag" precizează: Anterior sindicatele au solicitat Guvernului ca din 1 mai salariile profesorilor să fie majorate cu 50%. Pentru a obţine majorările, săptămîna trecută acestea au organizat acţiuni de proteste ale pedagogilor. Guvernul a propus majorarea salariilor în toamnă cu 14%. Însă sindicatele şi angajaţii din domeniul educaţiei sînt de părere că acest lucru este inadmisibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?