X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Comratul pune condiţii (VIDEO)

16 apr. 2014,, 10:52   Politică
4086 0
Foto : gagauzinfo.md
Găgăuzia cere autorităţilor centrale să-i asigure cinci fotolii de deputat în Legislativ, în caz contrar ameninţă că alegătorii din autonomie nu vor participa la scrutinul parlamentar din toamna acestui an. Solicitarea a fost înaintată, astăzi, la prima şedinţă a grupului de lucru pentru examinarea problemelor referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome. Ce-i drept, deputaţii de la Chişinău nu se prea sperie de boicot şi spun că astfel de modificări ar putea avea loc abia la anul.

În caz contrar, Burgudji spune că în autonomie va fi organizat încă un referendum, iar populaţia va fi chemată să spună dacă vrea să participe sau nu la alegerile parlamentare de la sfîrşitul acestui an. Autorităţile de la Chişinău nu par a fi speriate de un eventual boicot. Potrivit lor, Codul Electoral ar putea fi modificat abia la anul, deoarece regulile nu pot fi schimbate înaintea scrutinului electoral.

Pretenţiile celor din Găgăuzia nu se opresc aici. Ei vor ca autorităţile de la Chişinău să-şi retragă biroul cancelariei de stat deschis la Comrat şi să nu limiteze împuternicirile poliţiei din autonomie.

Şi cum divergenţele de opinie sînt mari, la prima şedinţă a grupului de lucru s-a decis doar că se va purcede la revizuirea legislaţiei. Negociatorii nu exclud că ar putea propune Parlamentului pînă şi modificarea unor articole din Constituţie, pentru ca Legea Supremă şi cea privind statului special al Găgăuziei să nu se contrazică. Amintim că grupul de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de executarea prevederilor constituționale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome a fost creat în urma unor disensiuni dintre Chişinău şi Comrat, care au apărut după ce găgăuzii au organizat două referendumuri declarate ilegale de puterea centrală.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?